СВЯТ

Русия удари енергийни обекти, складове със западно оръжие и военно летище, подготвяно за база на Ф-16 в Украйна

Русия удари енергийни обекти, складове със западно оръжие и военно летище, подготвяно за база на Ф-16 в Украйна

ezgif-1-7d9d6a74b8

 

Руското министерство на отбраната съобщи, че Русия е нанесла ответни удари с високоточни оръжия по обекти от енергийната инфраструктура на Украйна, обслужващи отбранителната ѝ промишленост, предаде Ройтерс и БТА.

 

 

Допълва се, че при атаките са поразени и складове със западно въоръжение.

 

 

В съобщението на военното ведомство в Москва се посочва, че ударите по енергийните обекти са нанесени в отговор на опити на Украйна „да нанесе щети на обекти от руската енергетика и транспорт“, съобщи ТАСС.

 

 

В ранните часове на 1 юни руските сили нанесоха масиран удар срещу енергийни съоръжения, разположени в пет региона на Украйна, съобщава и УНИАН. Атакувани са обекти в Ивано-Франковска, Днепропетровска, Кировоградска, Донецка и Запорожка област.

 

 

Това написа във Facebook министърът на енергетиката Герман Галушченко. „Последствията се изясняват. Енергетиците вече работят по отстраняването им“, подчерта Герман Галушченко.

 

 

 

„Украинская правда“ съобщи, че тази сутрин е прекратено движение по водноелектрическата станция „Днепър“. Председателят на Запорожката областна държавна администрация Иван Федоров публикува съобщението на Патрулната полиция в Telegram. Обходът се извършва през сводестия мост на остров Хортица, а също и през Новите мостове и район Хортицки.

 

 

Ръководителят на държавната администрация на Кировоградска област Андрей Райкович написа в Telegram, че тази сутрин руските сили са атакували Кировоградска област с ракети и е бил ударен обект от енергийната инфраструктура.

„По предварителни данни – няма пострадали. Всички съответни служби вече работят“, сподели той.

 

 

 

Сутринта на 1 юни стана известно, че руснаците са ударили украинската територия с ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Беше съобщено, че са чути експлозии, по-специално в Запорожие и Виница. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха за излитането на шест стратегически бомбардировача Ту-95МС, които около 3 ч. тази нощ са извършили пускови маневри. Ракетите са пристигнали около 4.30 откъм Закарпатието. Въздушната тревога продължи до 5.30 часа.

 

 

 

Руските медии съобщават, че са нанесени удари по военно летище близо до град Стрий в Лвовска област. Единият от тях е ударил летището и разположената на него авиобаза „Стрий“, която ВСУ е подготвяла за приемане на изтребители Ф-16 на НАТО.

Поразени са и складовете на бившия инженерен батальон. Според информатори там е имало много силен взрив.

 

 

 

Друга цел е бил завод за ремонт на вагони. Има информация, че на негова територия е базирана западна военна техника.

Освен това ракети са поразили Лвовския радиотехнически батальон на бригадата за противовъздушна отбрана, разположен в близост до летището.

 

 

 

Преди два дни руските сили нанесоха най-малко пет удара по Староконстантинов в Хмелницкия район, където се намира и военно летище, което трябва да стане база за Ф-16. Там един от ударите е попаднал в сводест навес, където украинските военни крият самолети и техните боеприпаси.

 

 

Източници: news.bg, РИА Новости, Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
78_tn

Бивш енергиен министър на Украйна: Отивайте на село, където има дърва за огрев! ВИДЕО

юни 2, 2024
768x432

Знаменателна реч на Орбан пред стотици хиляди унгарци: Европа се готви за война! НЯМАМЕ РАБОТА на руския ФРОНТ!

юни 1, 2024
226b9602ac10346b7078d1ac9640f7db

Тъкър Карлсън след присъдата на Тръмп: Той ще спечели президентските избори, ако не го убият

май 31, 2024
image_870x_652927a0a5bcd

Внесоха иск в Международния наказателен съд срещу Урсула Фон дер Лайен

май 30, 2024