Политика

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

клаудия

 

 

 

Новината, че новият президент на Мексико е дама с пловдивски корени, разбуни духовете сред еврейската общност в града. Според биографията на Клаудия Шейнбаум нейните баба и дядо по майчина линия са евреи от Пловдив и през 1940 година са напуснали града, за да се спасят от Холокоста, пише „Марица“.

 

 

Семейството бяга чак в Мексико и там се ражда майката на Клаудия. Тя е професор по биология. Баща й, също евреин, е инженер химик. Неговото семейство е емигрирало от Литва.

 

 

 

Загадката кои са предците на новия президент на Мексико, какво са работели, къде са живеели, изглеждаше трудна за разплитане. „Ние имаме регистър на всички евреи, родени в Пловдив до 1926 година“, посочи председателят на „Шалом“ в града Светлозар Калев. „Но без да знаем дори имената или поне рожденните им дати, за да ограничим търсенето, няма как да ги посочим“, обясни той.

 

 

 

Няколко часа по-късно обаче историкът Мимо Райчев даде жокер – бабата на Клаудия Шейнбаум се казва Матилда Семо Калев, а дядото – Йосиф Пардо Бенджаминов. Светлозар Калев бързо провери хипотезата, но удари на камък – такива лица не присъстват в регистъра на организацията на евреите „Шалом-Пловдив“. „Може да са живели в Пловдив, но да не са раждани тук“, даде едно от възможните условия Светлозар Калев.

 

 

 

Председателят на „Шалом“ отбеляза, че вчера е разговарял с бившия външен министър Соломон Паси, който бил убеден, че с Клаудия са роднини. „Това е стара семейна легенда, която ще се окаже истина. Дори ме бяха предупредели: „Една твоя братовчедка може да стане президент на Мексико. Чувал съм го, но не съм влизал връзка с нея“, посочи пред „Марица“ Соломон Паси.

 

 

 

Малко по-късно за роднина на Клаудия се обяви и депутатът от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер.  „Новият президент на Мексико е потомка на български евреи с фамилия Пардо, точно като майка ми Матилда – от софийския род Пардо. Дядо ми по майчина линия Елиас Пардо беше лекар-невролог, роден в град Фердинанд, днешна Монтана. По-късно следва медицина и остава да живее и да работи в София“, написа Лорер във Фейсбук.

 

 

 

Човекът енциклопедия на историята на Пловдив Мимо Райчев продължи да рови в старите архиви. „Името на Йосиф Бенджаминов съвпада с лице от обща снимка с много лица. Вероятно човекът е имал две печатници“, обясни той.  По намерените данни в неговите архиви едната печатница – „Балкан“, се е намирала на ул. „Княз Фердинанд“ 3, сега ул. „Христо Г. Данов“. Другата пък е била на ул. „Търговска“, сега „Райко Даскалов“.

 

 

 

Самата Клаудия Шейнбаум  е родена през 1962 г. в Мексико сити и много лаконично в публичните си изяви е споменавала за далечната връзка с България. В далечната 2009 г. пред изданието „Хорнада“ разказва, че роднините й идват съответно от България и Литва, подгонени от ужасите на Холокоста. Тогава тя изразява и ужаса си от израелските бомбардировки по Газа по време на предходна израелска операция в анклава.

 

 

 

Клаудия е отличничка във всичко. Учи физика в университет в Мексико сити, а по-късно завършва магистратура и докторантура по енергийно инженерство. По време на докторантурата си работи и следва в Калифорния, САЩ. По-късно е изследовател и преподавател в мексиканската академия на науките.

От 2007 г. става част от междуправителствения панел за борба с промените в климата на ООН.

 

 

 

Клаудия Шейнбаум влиза в политиката с досегашния президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е бил кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г. В местната администрация той й поверява екологичните въпроси, които са стратегически в един мегаполис с девет милиона жители. Шейнбаум по онова време е в основата на изграждане на второ ниво на околовръстната магистрала, което допринася за намаляване на задръстванията по тази пътна артерия в Мексико. Шейнбаум обособява освен това в столицата и платна за автобуси и велоалеи.

 

 

 

По време на предизборната кампания за президентския пост Клаудия Шейнбаум обяви през ноември миналата година сватбата си с Хесус Тариба, младежката й любов, която тя открила отново чрез Фейсбук през 2016 г.

 

 

Шейнбаум има и първи брак. Съпругът й Карлос Имас е основател на лявата Партия на демократичната революция. От този брак се ражда дъщеря й. Тя освен това приема като свое дете и доведения син на Имас.

 

 

По характер тя е доста сдържана и дистанцирана, характеризират я от близкото й обкръжение.

 

Марица

Политика

More in Политика

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024
румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024