Европа

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

 

борел

 

 

В Европа има нов изблик на параноична шпиономания. Както обикновено, носители на болестта са чиновниците. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обвини Русия в намеса в изборите за Европейски парламент и уронване престижа на ЕС на 20 езика по цял свят, иронично коментират руски медии.

 

 

„Следващите европейски избори ще бъдат определящ момент за нашето общо бъдеще. Трябва да защитим този изборен процес и европейския обществен дебат в по-широк план от вредни чуждестранни актьори, които искат да видят Европа провалена“, каза върховният представител по външната политика и сигурността в изявление, публикувано на уебсайта на Комисията.

 

 
В съзнанието на европараноиците „дългата ръка на Москва“ е оплела с пипалата си почти целия свят: „Прокремълските платформи се опитват не само да замърсят информационното поле в Европейския съюз, но и да дискредитират репутацията на ЕС. в Близкия изток, на Балканите, в Африка, Латинска Америка и Азия. Всичко това се прави на повече от 20 езика. Тази злонамерена дейност представлява сериозна заплаха за сигурността“, казва Борел.

 

 
Според него „кампаниите за оклеветяване срещу европейски политици, критикуващи Русия на Путин, се насърчават с помощта на ботове и други тактики, насочени към манипулиране на алгоритми“. Еврокомисарят се оплака, че той лично редовно става „мишена на атаки от Кремъл“.

 

 
Борел твърди, че „враждебните чужди държави, и по-специално Русия на Путин, са разширили още повече своите вече съществуващи операции за манипулиране на информация в цяла Европа и извън нея. Тези операции са част от по-широк набор от хибридни атаки, които чужди държави, и по-специално Русия, предприеха срещу нас и нашите съюзници. Чрез манипулиране на информация руската страна се възползва от нарастващата популярност на социалните мрежи и евтините операции с помощта на изкуствен интелект. Фалшивите акаунти на ботове разпространяват фалшиви новини и манипулират алгоритми“.

 

 
Едновременно с Borel, транснационалните компании като Microsoft обявиха разкриването на „кампания от руски ботове за сплашване на участниците в Олимпийските игри в Париж“.
 

 

„Интернет тролове участват в Олимпийските игри в Париж вместо руски спортисти. Те започнаха кампания за дискредитиране на Олимпиадата и сплашване на участници, зрители и жители на Франция“, пише The New York Times, позовавайки се на доклад на Microsoft.

 

 
Според вестника експертите на компанията са разкрили, че „руските пропагандисти са създали едночасов документален филм, фалшиви новини и дори са издали фалшиви предупреждения от разузнаването, призоваващи хората да избягват игрите поради риска от терористични атаки. В един от клиповете ботовете дори са използвали фалшив видеозапис на актьора Том Круз.

 

 

 
Докладът на Microsoft описва кампания, проведена от групата Storm-1679. Тя вече се следи от разузнавателните служби на Франция и САЩ. Според един американски служител, въпреки че е насочена предимно към игрите, целта на разпространяваната информация е да подкопае сигурността на САЩ и техните съюзници като цяло.

 

 

 
Под колелата на машината на европейската шпиономания попадна и депортираният от Украйна политик и кръстник на Путин Виктор Медведчук. Последният, заедно със своя съратник Артьом Марчевски, бяха санкционирани от ЕС. Причината – участието им в дейността на забранената наскоро в Европа организация „Гласът на Европа“, която бе обвинена, че разпространява руска пропаганда.

 

 
Според чешкото външно министерство за Медведчук и Марчевски това означава забрана за влизане и транзит през всички страни членки на ЕС. Освен това всички средства и икономически ресурси и на трите юридически лица са замразени в целия ЕС.

 

 

 
The Washington Post, собственост на милиардера Джеф Безос, пише, че Москва харчи до 1 милион евро на месец, за да дискредитира репутацията на политица като Борел и в същото време да засили позициите на евроскептиците.

 
Превод и редакция: Епицентър.БГ

Европа

More in Европа

768x432

Знаменателна реч на Орбан пред стотици хиляди унгарци: Европа се готви за война! НЯМАМЕ РАБОТА на руския ФРОНТ!

юни 1, 2024
image_870x_652927a0a5bcd

Внесоха иск в Международния наказателен съд срещу Урсула Фон дер Лайен

май 30, 2024
урсулаshutterstock_1447404317-1300x731-1

Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да се готви за евентуална война

май 28, 2024
военни

Започва ударно връщане на казармата в Европа, в 11 страни от ЕС тя е задължителна

май 23, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024