ОБЩЕСТВО

Фирми печелят милиони от айрян без кисело мляко. Законът ги прикрива, а българите плащат!

Фирми печелят милиони от айрян без кисело мляко. Законът ги прикрива, а българите плащат!

 

02-1-1_1990669287705985313_original

 

 

36 градуса на сянка. Жегата ви мори имате нужда от студена напитка. Алкохолът е опасен – това всеки го знае. Спасението е в айряна – традиционен български продукт. Ще го намерите във всеки магазин – от големите вериги до кварталните и селските магазинчета.

 

 

 

Само че ще усетите твърде странен вкус и ще помислите, че сте попаднал на лошо изключение. Но не сте. Айрянът отдавна не е това, което беше и трябва да бъде. И не е виновна демокрацията, а производителите, които безочливо мамят потребителите. Все по-често хора се оплакват, че вкусът на закупения айрян е като на течност с тебешир.

 

 

Всъщност са различни „подобрители“, предимно нишесте и всичко, което може да се напъха в бутилката и да струва пари.

 

 

 

Класиката я знае всеки: разредено кисело мляко с малко сол. И от това се печели добре, но нашите производители и това искат да спестят.

 

 

Първо забравяте за кисело мляко въобще. На мода са модифицирани нишестета.

 

 

Модифицираното нишесте е вид бял прах, който бива добиван от картофи и бива подлаган на термична, химична, физична или биохимична обработка, за да може да се получи вещество, което притежава точно определени характеристики и параметри и е подходящо да се влага в производството на точно определени храни.

 

 

 

Над 90 на сто от производителите на айрян ползват тази „хитрост“, което е чиста измама, коментира пред Фрог нюз експерт, който пожела анонимност. Става дума за мафиотизирана система и договорки между производителите, а омертата е като при лекарствата-ментета и фалшивите хранителни добавки.

 

 

Реално 1 литър айрян да се прави от 300 мл мляко, 700 мл вода и сол. Тази пропорция отдавна не се спазва.

 

 

 

Да не забравяме, че има много  хора, предимно деца, които имат непоносимост към нишестето и айрянът-менте е опасен за тяхното здраве.

 

 

 

С такъв продукт се прави таратор в ресторанти, детски лагери и дори се бутилира като готов продукт, който някои предпочитат вместо да го правят сами вкъщи.

 

 

 

Има фермерски млечно-кисела напитка, която е почти класически айрян. Но количествата са малко, а цените твърде солени за пенсионери и хора с ниски доходи.

 

 

Истинският айрян през лятото е нещо много полезно. Той компенсира загубата на сол, причинена от изпотяването, подпомага храносмилането, нормализира съня и пр. Освен калций и протеини, айрянът съдържа и минерали и витамини като фосфор, калий, А, В2, В6, В12, D. В допълнение, за разлика от млякото, айрянът има ниско съдържание на лактоза, така че тази напитка е подходяща и за тези, които страдат от непоносимост към лактоза и не могат да консумират мляко.

 

 

 

През летния сезон в България се продават милиони литри айрян. Това са милиони приходи за производителите. Някои от тях обаче ни лъжат и петнят името на други фирми от бранша, които спазват правилата и стандартите.

 

 

 

Възниква старият въпрос: Докога българското законодателство ще прикрива мафиотите в млечния  бранш, които трупат пачки чрез измами и корупция за сметка на здравето на хората?

 

 

 

Най-добре е да си правите  айрян у дома, по свой вкус.

Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_18282691_40_0

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров от ПП в конфликт на интереси, излезе в отпуск след сигнал от КПКОНПИ

юни 27, 2024
Image_18274348_40_0

Премиерът Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония и каза, че няма да коленичи пред Борисов и Радев

юни 26, 2024
Image_18274189_40_0

Генерал Наско подозира, че може нарочно да са му сложили охрана, за да го следят

юни 26, 2024
Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
toshko-radev

Тошко Йорданов предложи на Радев президентска република

юни 26, 2024
1719320360-sistemen-bufer-6

Пак жестока касапница на пътя: Млад полицай е загинал в мелето, почернило Варна. Детенцето му е в реанимация / СНИМКИ

юни 25, 2024