СВЯТ

Financial Times: Русия извади от строя повече от половината производство на електроенергия в Украйна

Financial Times: Русия извади от строя повече от половината производство на електроенергия в Украйна

 

електро

 

 

Русия извади от строя или завладя повече от половината от производството на електроенергия в Украйна, стимулирайки непрекъснати прекъсвания на тока в цялата страна и засилвайки страховете за бъдещето на енергийните доставки на украинските градове и клиентите в ЕС, съобщава Financial Times, позовавайки се на украински официални лица.

 

 

 

Ракетните и безпилотни атаки на Москва през последните месеци се насочиха към украинските електроцентрали, принуждавайки енергийните компании да наложат национални спирания, като същевременно се опитват да поправят щетите и да намерят алтернативни доставки.

 

 

Преди пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г. вътрешното производство на енергия в Украйна беше около 55 гигавата електроенергия, сред най-големите в Европа. Този капацитет за производство на електроенергия в момента е паднал под 20 GW, поради бомбардировки или поради руска окупация, която спира тези централи извън мрежата, според украински служители.

 

 

Руско нападение в събота удари енергийни съоръжения в пет региона, причинявайки значителни щети, каза министърът на енергетиката на Киев Герман Галущенко.

 

 

Последните стачки също бяха насочени към помпени съоръжения за подземно съхранение на природен газ, използвани от клиенти от ЕС. Въпреки че тези помпи могат лесно да бъдат заменени, атаките подчертават опасенията относно сигурността на доставките през зимата – както за домашна употреба, така и за износ в блока.

 

 

Посланикът на ЕС в Киев, Катарина Матернова, каза, че от март насам „Русия е унищожила огромните 9,2 GW производство на енергия“ в Украйна. Тя добави, че се среща с официални лица, за да установи какви са техните „спешни нужди от енергийно оборудване“, за да „помогнат за облекчаване на въздействието на непрекъснатите руски ракетни атаки върху енергийната инфраструктура“.

 

 

 

Първата кампания на въздушни бомбардировки на Русия през зимата на 2022-23 г. беше насочена към електрическата разпределителна мрежа на страната – която можеше да бъде ремонтирана относително лесно, според официални лица и експерти. Но последните баражи са насочени към топло- и водноелектрически централи, които ще бъдат много по-трудни и по-скъпи за ремонт, възстановяване или замяна, казаха те.

 

 

 

Един украински правителствен служител описа нападението в събота като „опустошително“, докато друг каза, че това вероятно означава, че до зимата жителите ще прекарат по-голямата част от деня си без електричество.

 

 

 

И двамата служители говориха при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да говорят с пресата. Един от официалните лица каза, че 1,2 GW производство на електроенергия е загубено само при бомбардировката в събота, докато инфраструктурата, критична за транспортирането на газ от подземни хранилища в Западна Украйна, е била сериозно повредена.

 

 

Запитан какво ще означават щетите за следващите месеци, един от служителите го каза направо: „Трябва да се подготвим за живот на студ и тъмно.“

„Това е нашата нова норма“, каза вторият служител, сочейки пред прозореца към мрака, който се бе спуснал над Киев по време на скорошното аварийно спиране на тока.

 

 

 

Ръководството на Украйна обвини за неотдавнашното разрушение недостатъчната противовъздушна отбрана, предоставена от западните съюзници. Президентът Володимир Зеленски каза, че руските ракети са успели да ударят най-голямата топлоелектрическа централа в Киев през април, защото украинските сили са изчерпали боеприпасите.

 

 

Зеленски призова съюзниците си да изпратят повече прехващачи и батерии за противовъздушна отбрана – но досега само Германия и Италия са обещали да го направят.

 

 

 

Целта на Русия изглежда е да направи живота на украинците несъстоятелен, каза пред Financial Times Александър Литвиненко, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Той описа планове за създаване на „децентрализирана енергийна система“, разчитаща на повече мини електроцентрали, които биха били по-малко уязвими от руски атаки.

 

Труд

СВЯТ

More in СВЯТ

байдъъън

Байдън: Не съм готов да подкрепя влизането на Украйна в НАТО

юни 4, 2024
italiia-reagira-ideiata-makron-da-700

Салвини към Макрон: Слагай шлема, отивай в Украйна да се биеш и не ядосвай италианците. Искаме мир за децата ни

юни 4, 2024
борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024