Коментари

Крахът на Борисов и Пеевски. Най-доброто предстои. ДПС не е КТБ

Крахът на Борисов и Пеевски. Най-доброто предстои. ДПС не е КТБ

 

borisov-peevski-1

 

 

Провалът на правителство на ГЕРБ тепърва ще доведе до нови падения Борисов и до катастрофа активно подкрепящия го Пеевски. Парламентът не просто отхвърли кабинет на ГЕРБ. Против  гласуваха всички партии, включително 15 депутати от ДПС. Приказките на Борисов преди вота оставиха впечатление, че нещо се е договорил под масата за подкрепа, той намекна, че някои може да не влязат в зала, че са възможни смени на министри срещу подкрепа. Но нищо такова – тъпо и упорито Борисов предложи кабинет на ГЕРБ със стари провалени министри.

 

 

 

Нещо подобно видяхме през юли 2021 – Слави Трифонов изчете нахъсено състава на един кабинет и каза, който иска го подкрепя. Щял да раздава и таблети на учениците.

 

 

 

Сега Борисов предлага същото без таблети. И сега и тогава ИТН и ГЕРБ имаха по 60+ депутати. Вместо да преговарят за състав на кабинет, да потърсят компромиси, коалиции, те искаха да си е тяхното.

 

 

 

Трябва да се подчертае кой предизвиква политическата криза – Борисов. Шести път не може да направи правителство, нито като първи, нито като втори мандат. Политическата криза се казва Борисов. Ще приключи като го изправят на подсъдимата скамейка, което досега е предотвратявано с прокурорския чадър над него.

 

 

 

Но развитието на събитията приближава този момент. Тандемът Борисов-Пеевски от днес започва да се разпада. Ситуация, в която 15 депутати на ДПС отказват да гласуват правителство на Борисов и не се подчиняват на Пеевски, на пръв поглед вещае разцепление в ДПС. Но само на пръв поглед.

 

 

Партията ще изхвърли Пеевски като чуждо тяло

 

 

Изглеждаше невероятно, че той разгонва хора на Доган в ДПС. В тази партия пиле не може да прехвръкне без благословията на Доган. Зад всичко седи той. Изглеждаше лекомислено и нагло от страна на Пеевски да действа еднолично. Т. нар. Баничарката Велева и високоговорители на партийни поръчки сред журналисти и анализатори, обаче твърдяха, че това е оздравителен процес, всичко в ДПС е окей и т. н.

 

 

 

Само че не се оказа така. Подценили сме наглостта на Пеевски.

 

 

Пръв Рамадан Аталай разкри, че Доган е изолиран, Пеевски действа без негово знание, има разрив между двамата. Призна го с половин уста и Пеевски след неуспешното гласуване за кабинета „Желязков”. Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров също гласува против кабинета и призова да се възстанови колективното управление на партията, а не еднолично да решава Пеевски.

 

 

 

Това означава, че дните на Пеевски са преброени. Партията рано или късно ще го изгони, както той сега гони отделни хора. Пеевски вън от политиката и без депутатско място вече не е Пеевски, а някакво подобие на Петьо Еврото и Мартин Нотариуса. Ще стане съдебно-прокурорски брокер, който ще се опитва да контролира с пари и заплахи податливи на рекет и подкупи магистрати. Само че успехът в такова начинание вече е обречен. Няма да има политически гръб. Видя се как съдът освободи веднага арестувания във Варна човек на ДПС –  скалъпено обвинение, колкото да подкрепи действията на Пеевски, да сплаши хора на ДПС. Без покритие останаха заканите на новия съпредседател, представящ се за едноличен председател на ДПС, че „хората искат правителство и аз ще им го осигуря“. Това са думи на самозабравил се човек, скъсал връзка с реалността.

 

 

 

Доган няма проблем да изгони Пеевски. Само ще укрепи доверието в партията си, ще ѝ вдигне рейтинга. Нищо че Пеевски е ковчежник или каквото е там.

 

 

Достатъчно е Ахмед Доган да се извини на хората си,

че го е лансирал досега, и г-н Магнитски е пътник. Очистване.

 

 

 

Няма вариант ДПС да се разцепи на ДПС-Магнитски и ДПС-Доган. Пеевски сам може да вкара 12-13 депутати корпоративна партия, подобна на „Воля” на Марешки. Но да овладее ДПС е химера. ДПС не е КТБ.

 

 

 

Историята се повтаря – Цветан Василев направи Пеевски бизнесмен, като го напълни с кредити. Той поиска да му превземе банката. Като не успя, я събори с помощта на прокуратурата и медиите, и прибра каквото можа от активите ѝ.

 

 

 

Доган направи Пеевски депутат, политик, направи го и съпредседател на ДПС. Сега Пеевски пожела да му превземе партията. Със сигурност е купил и отделни хора в нея, нагласил си е верни депутати в групата. Само че това не е банка. Уйдуруми с прокуратурата не могат да съборят тази партия. Нито медиите, макар да са вадили какви ли не скандали.

 

 

 

Гладна въшка, като се наяде, излиза на челото. Тази е преяла много. Чакаме ритуалното ѝ смачкване.

Изхвърлянето на Пеевски може да стане едно добро начало за ДПС.

 

 

Иван Бакалов

Коментари

More in Коментари

tatana-kristi-v-momenta-dobrovolcite-iznasat-na-garba-si-bejanskata-kriza-dokato-namesata-na-darjavata-buksuva-1

Къде сте, психиатри: Лицето Татяна Кристи беснее срещу новия патриарх: Анатема! Да го д@хате путински килимявки!

юли 2, 2024
960x540

Забелязахте ли физиономията на Вартоломей в храма. Беше като попарен, все още не можеше да повярва

юли 1, 2024
даниил_видински_патриарх_български_3174422146388906702_big

Реакции след избора на Даниил Видински за Патриарх Български (ОБЗОР)

юни 30, 2024
zavoi

Опс… Нашата „демократична общност“ вече взима завоя. Байдън бил прегрял, вика Елена Поптодорова

юни 30, 2024
3b466dbdc99c47a19663e0dfbd42ebe9

Ода за НАТО и аспержите

юни 29, 2024
24b1cdeb85dacff455970fa9ddfce53d

Вкарва ли ни кабинетът „Главчев“ във война със секретна рамка? Защо Радев отказа за НАТО

юни 27, 2024