Политика

Дариткова: Готови сме да подадем оставка, след като посочим път, по който да се развива България

Дариткова: Готови сме да подадем оставка, след като посочим път, по който да се развива България

 

 

d7d528aa65b4ba8784cfaa8279f01622

 

 

 

 

“Тази война с президента не я започнахме ние. Тя започна още в началото на годината, когато президентът свали доверието си от правителството“.

 

 

 

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

 

 

“Заради насажданата омраза и обидите трябваше да покажем отношението си чрез напускане на парламента. И то не само ние, но и ВМРО, ВОЛЯ и независимите. Не можем да приемем обидните квалификации, които Румен Радев отправи към нас, не приемаме поведението му, което предизвиква разделителни линии, призовава за бунт и метежи“, допълни д-р Дариткова.

 

 

 

Според нея днешните сцени от протеста с ранени полицаи и запалена слама в краката им по никакъв начин не чертае по-добра перспектива за България.

 

 

 

 

„Затова ние предложихме свръх легитимната процедура за свикване на ВНС и промяна на Конституцията. Всяка политическа сила изказа своите идеи, не сме обсъждали идеята на ДПС за експертен кабинет, защото бяхме заети с разговори за събирането на подписите“, допълни тя.

 

 

 

“За да променим посоката, в която се движи българското общество, смятаме, че трябва да има нов обществен договор, като той трябва да стане чрез обществен дебат. Смятаме, че ако се стигне до Велико народно събрание, то ще даде възможност за легитимно широко представителство, за да може да се чуят всички части на българското общество“, каза още тя.

 

 

 

“Готови сме да подадем оставка, след като поемем отговорността и посочим път, по който да се развива България. Предлагаме обществен дебат за това как да функционира българското общество. Една нова Конституцията ще очертае механизмите, по които ще функционират трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Искам да подчертая, че това, което ние сме внесли, не предопределя Конституцията, която ще се гласува от ВНС“, допълни д-р Дариткова.

 

 

 

“С какво служебното правителство ще допринесе за дебата в обществото и проблемите му? Кой проблем ще реши то?“, попита още председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обяви че е воден диалог с останалите групи и са приети част от предложенията на партньорите – ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ и независими.

 

 

 

На въпрос как така от ВОЛЯ са променили решението си и са подкрепили проекта на управляващите, тя отговори, че вероятно обликът на протеста днес също е допринесъл за това от партията на Веселин Марешки да се съгласят да ги подкрепят.

 

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024