Европа

Германският “Шпигел” замеси Борисов и Меркел в схема с дефектни предпазни маски

Германският “Шпигел” замеси Борисов и Меркел в схема с дефектни предпазни маски

merkel_borisov_spiegel
Скандално разследване в авторитетното германско издание “Шпигел” замеси германският канцлер Ангела Меркел и бившият вече български премиер Бойко Борисов в схема с предпазни маски, направена в началото на пандемията. За техните приятелски отношения се знае отдавна. Борисов е един от любимците на Меркел. Сега се оказва, че именно заради него нейното правителство е замесено в един голям корупционен скандал.

Германската армия поръчала от страната ни защитно облекло за стотици хиляди евро. Оказало се обаче некачествено. В разследването на “Шпигел” се посочва, че предложението е било направено от хасковската фирма “Венера Стайл”, която дотогава прави само облекло. В началото на пандемията обаче компанията, чиито собственици според справка на ФрогНюз в българския Търговски регистър са Наталия Глухова и Татяна Николаева, предлага да направи доставка за Германия на двуслойни маски – 85% памук и 15% еластан през пролетта на миналата година.

 

 

Публикацията в “Шпигел” идва месеци, след като Меркел и християндемократите попаднаха в епицентъра на скандал заради доставка на некачествени маски. Той уличи в корупция съюзниците на германската канцлерка и постави нея и партията й в неизгодна позиция в навечерието на парламентарните избори.

 

„Защо тогава България изпраща маски на Германия“, пита изданието, цитирани от “Дневник”.

 

И второ – този бизнес се ползва с подкрепа на най-високо ниво като тази на канцлера Ангела Меркел, министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и други като председателя на службата за поръчки към въоръжените сили. Крамп-Каренбауер дори подготвя личния си асистент да се качи на самолет да вземе проби от София.

 

Бундесверът набързо прави покупки, макар стоките да са съмнителни, каквото е и качеството им. „В писма, получени от „Шпигел“, няколко пъти се споменават политически причини.“ Изпращат се и защитни костюми, които се озовават в отдела на Бундесвера за защита от ядрени, биологически и химически оръжия.

 

Борисов е определен като “приятел на Запада”. Сделката идва от България, където обаче винаги е имало слухове, че той не е “чист” политик, пишат от “Шпигел”. ФрогНюз припомня, че германското издание неведнъж е публикувало критични материали по адрес на страната ни и в частност бившият вече премиер Борисов.

 

„Не е известно дали сделката е политически фарс или афера“, но е „сигурно“, че Меркел и Борисов са обсъждали за пръв път темата на 27 март 2020 г. Канцеларията на Меркел потвърждава това. Денят преди това ръководителите на държавите от ЕС обсъждаха с видеовръзка възможностите да се осигури защитно облекло в блока и Борисов е предложил да участва.

 

Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов, бивш пожарникар, бодигард, ръководител на охранителна фирма „не е точно примерният държавник“, обвиняван от опозицията, че прикрива корупционна система, в която олигарсите са на власт”, пишат още от “Шпигел”.

 

„Когато обаче двамата говорят по телефона, Борисов е на власт над 10 години след малка пауза. Предвидим партньор на ЕС, а това означава нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе „скъпа Ангела“, а и със „скъпата Анегрет“ (Крамп-Каренбауер) той бе на „ти“.“

 

След този разговор е въвлечено и отбранителното министерство, изготвени са технически документи, които началникът на кабинета на военния министър обсъжда с шефа на службата за поръчки на армията, а помощникът на министъра излита за София на 31 март, за да вземе проби от костюми и маски от кабинета на тогавашния български премиер.

 

Тук „Шпигел“ обръща внимание на посоката на команди „отгоре“ – „не български доставчици изпращат стоките си до Германия, за да бъдат проверени, а личният помощник на министъра трябва да вземе пробите заедно с екип, готов да излети за България. Още на следващия ден“. Канцеларията и министерството дори не коментират колко струва полетът, нито защо въпросът е толкова „важен политически“ – хора, запознати със случая, казват, че никога досега не се е случвало такова нещо.

Мейл от началника на кабинета към служителя на армията обаче предполага откъде идва значението: незабавното тестване на материала в службата за поръчки на Бундесвера в Кобленц трябва да стане „както са обсъждали”.

 

Предвид натиска службата за поръчки нарежда доставката да стане „незабавно“ в срок от 24 часа.

 

Създава се впечатлението и че е по-добре проверката да завърши с констатация, че с материалите всичко е наред („само фарс ли е проверката за качество в Германия“, пита „Шпигел“). Оказва се, че в момент, когато здравното министерство е наводнено от предложения за маски и в нарушение на процедурата, по която обикновено Бундесверът прави поръчки. Освен това продукцията от България няма никакви опознавателни знаци, нито удостоверения за качество.

 

Освен това пробите показват, че продуктите са некачествени; заключението е дори, че ползвателят на маските не е защитен. Същото е с костюмите, които могат да се перат само при температура от 30 до 40 градуса, а това е недостатъчно, за да се ликвидират вирусите, и следователно може да се използват само веднъж.

 

Въпреки това службата за поръчки се задейства, а процесът се обявява за „силно значим политически“. Отправя се молба да се сключи възможно най-голям договор с българските компании за задоволяване на потребностите на армията. Става дума за три договора за шест дни – 200 хил. маски за 246 хил. евро. 11 хил. защитни костюма се поръчват от друг производител, въпреки съмненията за качеството.

 

Последваща доставка на проби на костюми и визьори през април също е некачествена, без сертификати; издава се лиценз за ограничена употреба, на визьорите – за еднократна.

Комуникацията по тази тема впоследствие спира, а по-късно се появява проблем през май – Бундесверът е подписал споразумение с „Райнметал груп“ за достатъчно костюми за следващите 12 месеца и всъщност няма нужда от поръчките от България. Дипломатичното решение е да се дадат два малки договора на България за 5000 костюма и 1500 визьора за 156 хил. евро, за да се помогне и на българското производство (въпреки че на практика в Бундесвера те не са необходими).

 

Защо българските договори са толкова важни в Берлин. Канцеларията мълчи. Разговорите с международните партньори са поверителни”, пишат от “Шпигел”.

 

Списанието пита дали федералното правителство не е трябвало поне да провери за какви компании става дума, особено ако са от страна, която е последна в ЕС в индекса за корупция на „Прозрачност без граници“.

 

Хипотеза е, че Борисов просто е искал да подпомогне икономиката си, но избраният начин е „по-скоро странен“. „Или може би, както правителството му информира „Шпигел“, е искал да помогне на германските си приятели, а това би било благородно?“ Познавач на българската политика развива по-скоро теорията, свързана с връзките на ГЕРБ в местни структури и компании и системата, при която фирми получават договори, а в замяна връщат част от парите директно или индиректно.

 

Нещо повече, твърди „Шпигел“, прави впечатление, че Борисов е искал да доставя и другаде – в Испания, Франция и Австрия – въпреки нуждата от маски и в България.

Борисов и компаниите в схемата отхвърлят всякакви обвинения. В Бундесвера обаче защитните костюми на практика стоят на склад, както и визьорите – някои от тези стоки са неприложими за медицински цели, други дори могат да са опасни за потребителите.

 

Дневник, Фрог нюз

Европа

More in Европа

1010x570

Виктор Орбан предрече „самоубийство“ на НАТО

юли 6, 2024
large_b8f1cc29385b2bdf3b227e1d34f69742

Путин: Орбан пристигна в Москва не само като партньор, но и като председател на Съвета на ЕС (ВИДЕО)

юли 5, 2024
Марин_Льо_Пен__7176341556394716289_8320061717456796796_big

Марин льо Пен: Макронисткият блок е заличен на практика

юни 30, 2024
1010x570

Орбан: Брюкселските бюрократи искат тази война, смятат я за своя и искат да победят Русия

юни 29, 2024
Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
IMAGE_18269465_611_0

ЕК: Блокирането на европейски медии от Москва е абсурдна мярка, нашите са независими, руските – пропагандни

юни 25, 2024