Политика

Никакво размотаване при разследванията срещу хората от властта, призова Кьовеши

Никакво размотаване при разследванията срещу хората от властта, призова Кьовеши

 

php2hj9xn_559x345

 

 

Разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

 

 

 

Това е заявила европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на срещата си със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

 

 

Двамата са обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Кьовеши е казала, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според нея решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието.

 

 

 

Кьовеши настоява всички европейски делегирани прокурори да заработят своевременно – затова тя е подчертала, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

 

 

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

 

 

 

Проф. Стоилов е отбелязал „високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на Eвропейската прокуратура“. Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

 

 

 

 

Въпросът за Специализирания съд е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Това коментира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на срещата с правосъдния ни министър Янаки Стоилов.

 

 
Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

 

 

 

 
Проф. Стоилов запозна г-жа Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

 

 

 

Той отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

 

 

 

Оф нюз, Фрог нюз

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024