Политика

План Б: Трифонов избира между трима за премиер, няма да преговаря с ДБ и ИМВ

План Б: Трифонов избира между трима за премиер, няма да преговаря с ДБ и ИМВ

karimanski-hinovski

Любомир Каримански, Иван Хиновски и Румен Чолаков са кандидатите на Слави Трифонов за премиер, пишат медии, сред които в. „Галерия“.

Имената се обсъждат в ръководството на партия „Има такъв народ“, след като кандидатурата на Николай Василев бе оттеглена заради силното обществено недоволство.

Кого ще избере първата политическа сила в новия парламент не е известно, както не се знае и кога ще бъде обявен новия проектокабинет. Със сигурност обаче „Има такъв народ“ няма да води консултации с „Демократична България“ и ИСМВ.

Любомир Каримански е бивш висш мениджър в „Инвестбанк“ на Петя Славова и в „Дбанк“ на близкия до ДПС бизнесмен Фуат Гювен. Новоизбраният депутат от Варненския многомандатен район е добре познат във финансовите среди у нас и има забележителна кариера, свързана с големи банки, големи пари и големи интереси.

Слави Трифонов и бъдещият банкер се познават от много години и са земляци. Каримански е роден през 1971 година в Койнаре – малко градче от селски тип близо до Червен бряг.  Завършил е финанси в УНСС, а след това специализира в Гърция, Англия и САЩ.

Иван Хиновски е енергиен експерт, който заемал високи позиции в държавната администрация. Отявлен противник на руските енергийни проекти у нас.

Участвал е в управлението на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на атомни топлофикационни централи, проекти за енергийна ефективност. Участвал е и на специална мисия в Иран, Бразилия и Япония  по теми от развитието на ядрената енергетика. Той е и главен експертен съветник по енергетиката в 40-ото, 42-рото,  43-тото и 44-то Народно събрание. Бил е изпълнителен директор на НЕК, заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ и е заемал още много отговорни държавни и корпоративни длъжности.

Румен Чолаков пък е юрист, който живее в Лондон и е известен с това, че е завършил в Кеймбирдж. Името му се спрягаше за премиер и след изборите на 4 април.

Самата идея, че с 65 депутати в 46-ия парламент може да се направи кабинет на малцинството, е безумна и показва пълно непознаване на българската политическа система и на елементарните парламентарни правила.

„Има такъв народ“ отрежда на „партньорите“ си от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ същата роля, каквато е „дадена“ и на БСП – да натискат копчето и да подкрепят Слави и хората, стоящи зад него – без реално да участват и да имат възможност да влияят върху политиката на правителството.

Мигнюз, Галерия, Narod.bg

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024