Политика

План Б: Трифонов избира между трима за премиер, няма да преговаря с ДБ и ИМВ

План Б: Трифонов избира между трима за премиер, няма да преговаря с ДБ и ИМВ

karimanski-hinovski

Любомир Каримански, Иван Хиновски и Румен Чолаков са кандидатите на Слави Трифонов за премиер, пишат медии, сред които в. „Галерия“.

Имената се обсъждат в ръководството на партия „Има такъв народ“, след като кандидатурата на Николай Василев бе оттеглена заради силното обществено недоволство.

Кого ще избере първата политическа сила в новия парламент не е известно, както не се знае и кога ще бъде обявен новия проектокабинет. Със сигурност обаче „Има такъв народ“ няма да води консултации с „Демократична България“ и ИСМВ.

Любомир Каримански е бивш висш мениджър в „Инвестбанк“ на Петя Славова и в „Дбанк“ на близкия до ДПС бизнесмен Фуат Гювен. Новоизбраният депутат от Варненския многомандатен район е добре познат във финансовите среди у нас и има забележителна кариера, свързана с големи банки, големи пари и големи интереси.

Слави Трифонов и бъдещият банкер се познават от много години и са земляци. Каримански е роден през 1971 година в Койнаре – малко градче от селски тип близо до Червен бряг.  Завършил е финанси в УНСС, а след това специализира в Гърция, Англия и САЩ.

Иван Хиновски е енергиен експерт, който заемал високи позиции в държавната администрация. Отявлен противник на руските енергийни проекти у нас.

Участвал е в управлението на проекти за изграждане и пускане в експлоатация на атомни топлофикационни централи, проекти за енергийна ефективност. Участвал е и на специална мисия в Иран, Бразилия и Япония  по теми от развитието на ядрената енергетика. Той е и главен експертен съветник по енергетиката в 40-ото, 42-рото,  43-тото и 44-то Народно събрание. Бил е изпълнителен директор на НЕК, заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ и е заемал още много отговорни държавни и корпоративни длъжности.

Румен Чолаков пък е юрист, който живее в Лондон и е известен с това, че е завършил в Кеймбирдж. Името му се спрягаше за премиер и след изборите на 4 април.

Самата идея, че с 65 депутати в 46-ия парламент може да се направи кабинет на малцинството, е безумна и показва пълно непознаване на българската политическа система и на елементарните парламентарни правила.

„Има такъв народ“ отрежда на „партньорите“ си от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ същата роля, каквато е „дадена“ и на БСП – да натискат копчето и да подкрепят Слави и хората, стоящи зад него – без реално да участват и да имат възможност да влияят върху политиката на правителството.

Мигнюз, Галерия, Narod.bg

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024