Русия

Арестуваха директора на програмата за хиперзвукови системи на Русия

Арестуваха директора на програмата за хиперзвукови системи на Русия

 

arestuvaha-edin-ot-shefovete-na-programata-za-hiperzvukovi-sistemi-na-rusia-1

 

 

Руското контраразузнаване арестува 73-годишния директор и главен конструктор на Научно-изследователския център за хиперзвукови системи („НИПГС“) Александър Куранов. Той е заподозрян в държавна измяна, пишат руските медии.

Заподозреният, арестуван в столицата Москва, ще застане по-късно пред съда. Федералната служба за сигурност иска постоянното му задържане за срок от два месеца, съобщи ТАСС, цитирайки източник от правоприлагащите органи. Куранов е генерален директор на базираното в Санкт Петербург научноизследователско предприятие (НИП) за свръхзвукови технологии и е експерт в тази област.

Той се е занимавал с разработки, свързани с въглеводородно гориво за летателни апарати, освен това е професор в Санктпетербургския държавен политехнически университет. Според сайта на НИП Куранов е ръководил разработването на концепция за нов свръхзвуков летателен апарат, наречен „Аякс“. Хиперзвуковите технологии позволяват на обекти да летят с много по-висока скорост от тази на звука, отбелязва Ройтерс.

Задържаният е заподозрян за предаване на чуждестранен гражданин на секретна информация за изследванията в областта на хиперзвуковите технологии, върху които работи от дълго време, съобщи агенция „Интерфакс“, позовавайки се на неназован източник. Делата за измяна и шпионаж в Русия обикновено се водят зад закрити врата заради секретния характер на материалите по тях. Московският Лефортовски съд потвърди, че по-късно днес ще разгледа мярката за неотклонение на Куранов, за която следствието настоява да бъде задържане под стража. Засега задържаният има статут на заподозрян по делото. Нито адвокатът на Куранов, нито следствените органи още не излезли с официален коментар по случая.

Русия

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024