Политика

Кирил Петков за казуса с гражданството: Атака, която показва, че добре съм си вършил работата

Кирил Петков за казуса с гражданството: Атака, която показва, че добре съм си вършил работата

киро560x315
По-рано днес ПГ от ГЕРБ-СДС внесе искане в Конституционния съд, който да установи има ли противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев. Искането е свързано с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който даде коментар по казуса минути преди началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

„По моя казус с Канада искам да стане ясно, че това е атака. Доказва, че съм си свършил добре работата. Аз съм направил всичко, което е било в правомощията и възможностите ми като български гражданин. Когато ме поканиха за министър, първо, направих отказ с волеизявление, което е нотариално заверено”, обясни министър Петков.

 

Петков заговори и за „най-голямата мечта на ГЕРБ”. „Представете си да върнем старите управители на ББР и да продължат да раздават по 150 млн. Ако това им е голямата мечта, и на базата на това те се опитват да ударят под кръста с някакви такива действия… Другата им голяма мечта, аз съм сигурен, е да не бъда оттук нататък министър, докато не си взема документите. За съжаление, те ще дойдат съвсем скоро”, каза още той.

 

 

 

Според Кирил Петков не може административни актове на трети страни да предопределят участието на българи в управлението на България.

 

Той поясни, че чака Канада да върне документа, с който той се отказва от гражданството си.

По решение 15 от септември 1995 г. се казва: „поначало наличието на чуждо освен българско гражданство на едно пълнолетно дееспособно лице, е въпрос на собствен избор. Чуждото гражданство не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското. Аз направих всички тези стъпки. Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи възможно ли е Българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава. Канада е една много хубава страна, но ако беше една страна с голямо ниво на корупция?„, каза още Кирил Петков.

 

 

Източник: NOVA TV

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024