Политика

Леви и десни заедно отложиха избора на нов управител на БНБ

Леви и десни заедно отложиха избора на нов управител на БНБ

БНБ560x315
Разумът надделя – солидно мнозинство в Народното събрание реши, че сега не му е времето да се кадрува във важна институция като Българската народна банка. Темата за избора на нов управител на БНБ се отлага до съставянето на редовно правителство, гласуваха депутатите.

 

По настояване най-вече на „Има такъв народ“  в дневния ред днес бе включена точка за приемане на процедурни правила за избора. Именно тя в крайна сметка бе отхвърлена.

 

 

 

Любопитото е, че този развой дойде след две аналогични предложения, внесени от депутати от „вражеските“ БСП и „Демократична България“. Логиката е на двете е, че не е редно фрагментиран парламент без ясна политическа отговорност да определя кой ще ръководи централната банка в следващите години и кой ще подготви страната за влизането в еврозоната.

 

 

 
Отлагането бе прието с гласовете на БСП, ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“,  от ДПС се въздържава, а „Има такъв народ“  гласува „против“.

 

 

 

Мандатът на Димитър Радев изтече през юли, но за България не е прецедент важни институции да се управляват от ръководители с изтекли мандати (дори в продължение на години). Сегашният управител може да продължи да изпълнява своите функции до формирането на парламентрано мнозинство и редовно правителство, обясни Румен Гечев от БСП.

 

 

 

Необяснимото бързане на ИТН да бъде избран нов гуверньор на мястото на Радев подхрани предположения, че партията на Трифонов гласи своя депутат Любомир Каримански за поста. Каримански е банкер по професия, а преди дни оглави парламентарната комисия по бюджет и финанси.  Досега нито една политическа сила не е огласявала евентуални имена на кандидати, които би предложила.

 

 

Източник: segabg.com

 

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024