Политика

ИТН, ДБ и ИБГНИ единни – статуквото блокира реформите в съдебната система, извива ръце, издевателства над бюджета

ИТН, ДБ и ИБГНИ единни – статуквото блокира реформите в съдебната система, извива ръце, издевателства над бюджета

php72wwrt_559x345
Партиите на протеста – ИТН, ДБ и ИБГНИ тази вечер бяха единни в оценката си, че политическите формации на статуквото издевателстват над бюджета и блокират реформите в съдебната система. Депутатите дружно напуснаха пленарна зала.

Пред журналисти говориха Тошко Йорданов, Мая Манолова и Христо Иванов.

 

 

 

Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански каза: „Утре ще продължим своята работа. Целта е да направим така, че бюджетът на НЗОК да е балансирани да се осигури всичко необходимо. Комисията заседава днес точно за НЗОК. Направихме вариант, за който всички без ГЕРБ се съгласиха. И сега се иска бюджетът да излезе на дефицит. Искат да провалят бюджета на НЗОК“.

 

Тошко Йорданов уточни след него: Да кажа на човешки език. ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи за пари, които ги няма. Това означава, че искат да се теглят заеми. Излязохме, за да видим какво може да се направи. Надавам се, Ива Митева да ни свика в 10 часа. Това, което се случва вътре е да приемат разходи, които ги няма. Следващият парламент не може да се справи. Затова не сме в зала. Искаме да ги спрем.

 

„Това, което се случва в зала вътре се обсъжда бюджета без числа. Приема се бюджет на ангро. Пратите на ГЕРБ, ДПС и БСП наистина не проявяват грижа към бюджета. Те издевателстват над здравната система и блокират реформите за съдебна реформа. Няма такъв друг случай, в който се обсъжда бюджет, без да са ясни числата-приходи, разходи, за медикаменти, за медицински изделия.

 

Няма как да се обсъжда и да се гласува. Прави се безотговорно и без да ги интересува какви ще са последствията. С една цел, да се блокира съдебната реформа. Има пряка връзка между заседанията на парламента и на комисията. Волята ни е утре да се приеме бюджета на здравната каса“, каза Мая Манолова.

 

Христо Иванов допълни: „Основната ни задача е да видим как да продължим работата си. Както виждате от няколко дена бюджетната процедура се използва за заложник, да не се пристъпи към изменение на закона за съдебната власт. Ние днес стигнахме до върха на извиване на ръце, основно от ДПС. БСП лавира, надяваме се, че ще направят правилния избор. Установихме, че утре бюджетна комисия ще може да излезе със сметките. Това е важно за нас.

 

Излязохме, за да видим как ще се случи. Искаме най- накрая да се проведе заседание на правна комисия и да мине на второ четене закона за Бюрото и на първо четене закона за съдебната власт, без процедурните хватки на ДПС. Обнадежден съм, че това ще се случи.

Фрог нюз

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024