СВЯТ

Говорител на Държавния департамент: Русия е отговорна за катастрофата в Алепо, но пак нямам информация за това!

Говорител на Държавния департамент: Русия е отговорна за катастрофата в Алепо, но пак нямам информация за това!

%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%be1480411130-1

Държавният департамент на САЩ твърди, че Русия носи «пълната отговорност» за действията на сирийския режим, в частност в Алепо. Такава позиция заяви по време на брифинга за журналисти началникът на пресслужбата на външнополитическото ведомство Джон Кирби.

«Русия носи пълна отговорност за действията на сирийския режим по отношение на невероятните загуби сред мирното население и разрушенията на гражданската инфраструктура, в това число на болници в Алепо и неговите околности» — твърди Кирби.

Той отново говори за многобройните жертви в резултат на въздушните удари в Алепо, но без да даде никакви доказателства, отбелязвайки, че «няма информация за това», пише news-front.info.

Междувременно агенциите съобщават, че сирийските бунтовници са изгубили контрола над цялата североизточна част на град Алепо, по данни на т.нар. Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Днес сирийските сили превзеха кварталите Сахур, Хайдарие и Шейх Хорд в североизточен Алепо, а кюрдските сили изгониха бунтовниците от квартала Шейх Фарес, съобщава центърът.

Кюрдите не са официално нито съюзници на Дамаск, нито на бунтовниците, но сирийската опозиция ги обвинява, че сътрудничат на сирийския режим в битката за връщане на контрола върху целия град Алепо.

Превземането на квартала Сахур е стратегическа победа за силите на Асад, защото източен Алепо е разделен окончателно на две части.  В източен Алепо живеят около 250 000 души. От четири месеца зоната е обсадена от силите на режима.

Сирийската армия вече контролира най-малко една трета от бунтовническия сектор на Алепо, превземайки един след друг кварталите в източната част на града, отбелязва Франс прес.

Медиапул, Нюз фронт

 

 

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024