СВЯТ

СЗО: Досега Омикрон е открит в 38 държави по света

СЗО: Досега Омикрон е открит в 38 държави по света

 

big_20d6

 

 

От понеделник Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани.

Новият вариант на коронавируса – Омикрон е открит в 38 държави по света. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него, съобщи Световната здравна организация.

 

 

„Ние виждаме нарастващ темп на растеж, виждаме все по-голям брой открити случаи на Омикрон“, заяви в петък техническият ръководител на СЗО за Covid-19 Мария ван Керхове, но отбеляза, че вариантът Делта все още е доминиращ на глобално ниво.

 

 

Ван Керхове подчерта, че все още е „твърде рано“ да се каже дали вариантът Омикрон причинява само лека инфекция, въпреки първоначалните доклади, че е така, допълва БНР.

 

 

„Всеки, който е заразен с вируса SARS-CoV-2, независимо от кой вариант, винаги ще започне с леко заболяване и може да спре с леко заболяване, като някои хора са асимптоматични, разбира се. Но може да отнеме известно време преди да има усложнение“, посочи тя.

 

 

Страните обаче въвеждат нови мерки в опит да спрат разпространението на новия вариант.

 

 

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният център по заразни и паразитни болести обаче работи усилено в тази посока. Това обясни в студиото на „Събуди се” по NOVA директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

 

 

„Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица”, допълни Христова. Тя посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

 

 

„Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена. Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова. Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България. „За Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко”, допълни директорът на НЦЗПБ.

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024