Политика

Изненада: Американското посолство представило руския фонд Gemcorp на кабинета

Изненада: Американското посолство представило руския фонд Gemcorp на кабинета

petkov-bostandzhiev

 

 

 

„Gemcorp“ дойдоха при нас с представители на американското посолство, заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев пред Нова ТВ във връзка с меморандума за сътрудничество за инвестиция от 1 млрд долара в чиста енергия.

 

 

 

Зад фонда „Gemcorp“ прозира руския олигарх Алберт Авдолян, но това Василев научил през последните дни от медийни публикации. За Василев присъствието на търговски аташе на дадено посолство при преговорите с правителството е достатъчна гаранция, че зад съответната фирма или фонд, стои чуждата държава.

 

 

До момента никой от прокуратурата не е говорила с мен, само от г-н Рашков и от медиите знам, че съм разследван, заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев пред Нова ТВ.

 

 

 

Сигналът подаден срещу Василев от бизнесмена Георги Самуилов, който е собственик на „Инса Ойл”, е за среща на 5 януари в МС и за разговор между двамата след нея.

 

 

 

“На 5 януари е имало среща, но с г-н Петков, а аз не съм присъствал на нея. Интересно е, че и г-н Самуилов също не е присъствал, на срещата е бил негов адвокат. Излиза, че и двамата не сме присъствали”, обясни Василев. Вицепремиерът призна за една среща с Георги Самуилов, на която бизнесменът заявил, че е бил принуден да дава подкупи Делян Пеевски и Бойко Борисов.

 

 

“ДАНС започнаха проверка на този сигнал, а аз разбрах, че Самуилов е осъждан. “Има много хора, които казват, че са били притискани, подават се сигнали, само към европейската прокуратура сигналите са 120”, напомни Василев.

 

 

“Няма да плащаме газа с рубли, категорично – имаме си договор, там пише в каква валута трябва да се плаща – в долари”, заяви вицепремиерът Асен Василев.

 

 

 

“Европейският съюз ще води преговорите с “Газпром”, ще купуваме общи количества с еднакви условия. Даже не става дума само за “Газпром”, а и за азерски, катарски и т.н. Това е по-добре за нас, тъй като потребяваме малки количества”, смята Василев. Преди да изтече договора с Газпром в края на годината, ще имаме алтернатива, потвърди той.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024