Политика

Кирил Петков: Обявявам война на системата за кражби

Кирил Петков: Обявявам война на системата за кражби

big_46680

 

 

Обявявам война на системата за кражби от държавата, която за съжаление през последните 6 месеца не успяхме да спрем. Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков по bTV. Той каза също, че за него тестът кои политически сили наистина искат да подкрепят справянето с кражбите е приемането на закона за КПКОНПИ и оглавяването на комисията от Бойко Рашков.

 

 

„Всеки, който вижда Рашков като оръжие срещу него, има много тайни, които да крие”, така Петков отговори на ГЕРБ, които заявиха, че той им обявява война с искането сегашният вътрешен министър да поеме органът за борба с корупцията.

 

 

На въпрос на водещата на „Лице в лице” Цветанка Ризова дали това искане не означава, че ПП искат свой човек, който да ги пази, Кирил Петков отговори, че е ако правителството е имало злоупотреби, главният прокурор Иван Гешев със сигурност би реагирал, предвид отношенията им. Премиерът в оставка попита също, защо след ареста на Бойко Борисов Гешев не е разпитал поне веднъж Васил Божков и това некомпетентност ли е или въпрос на вземане на страна.

 

 

Който и да е номиниран на следващ министър-председател с мандата на БСП, ще е подготвен да продължи промяната. Аз лично вярвам на Асен Василев, каза още Кирил Петков.

 

 

 

Всеки ден, и днес също, отправяме искания към „Газпром”: „Моля, изпълнете си доставката съгласно договора”, заяви премиерът в оставка . Той обясни, че това е отговор на изказванията, че се прекъснати връзките с руската компания. Петков заяви също, че ще проведе официална вечеря с президента на Азербайджан Илхам Алиев, за да се опита да удвои размера на доставките на азерски газ към България.

 

 

 

Петков каза също, че е лъжа, че азерския газ не можел да влиза у нас заради липсата на връзка. Има стара такава и той тече по нея и в момента, обясни той.

 

 

„Тази седмица или следващата гръцката газова връзка ще има акт 16, което веднага ще свали цената с 1/3”, заяви Кирил Петков. Той също така остро критикува идеята да се постави таван на цената на бензина на 2,75 лева.

 

 

„Аз искам да е 2 лева тавана, но това не работи. Като в Европа има свободно движение на горива, какво ще се получи? Целият бензин ще се изнесе, защото не можем да задължим производителя да продава само в България. Но е много лесно да излезеш и да кажеш: „Аз съм Бойко Борисов и искам таван на цената на бензина”, обясни Кирил Петков.


Политика

More in Политика

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024