ОБЩЕСТВО

Хиляди украинци поискаха да останат в хотелите ни, плашат с апел до ЕС да спре финансирането на България (ВИДЕА)

Хиляди украинци поискаха да останат в хотелите ни, плашат с апел до ЕС да спре финансирането на България (ВИДЕА)

 

1010x570

 

 

Хиляди украински бежанци протестираха днес на различни места в страната с искане държавата да продължи програмата, чрез която пребивават в хотелите. До 15 ноември те трябва да се изнесат в държавни бази, или да се оправят кой както намери. Подкрепят ги и хотелиерите. Това бяха поредните протести след 31 октомври, когато българските власти обявиха новите правила за настаняване.

 

 

 

 

Демонстрациите започнаха по обед. Около 500 души излязоха в Кранево, стотина – в Банско. Доста хора имаше в Приморско. По-късно през деня се протестира във Варна и т.н. На площадите се бяха събрали доста деца и възрастни хора.

 

 

 

„Ние се интегрираме тук, започнахме курсове по български език. Искаме да благодарим на България и не искаме изселване. Децата ни ходят в български училища. Ние молим да останем. Искаме програмата да продължи такава, каквато е в момента. Нямаме информация десети ден кога ще бъдем преместени. Но до нас достигна информация за Елхово. Както и че в базите няма отопление, студено е  – децата, възрастните, както и съвсем малките, не могат да живеят там. Базите не са приспособени за живот през зимата“, каза Наталия Шарентаченка, цитирана от БНР(link is external).

 

 

 

„Моля, не ни местете“,“Не преместването е страшно, а неизвестността“, „Благодарим за настаняването“, бяха плакатите във Варна. Протестиращите заявиха, че никой не се е свързал с тях, за да им обясни къде ще отидат.

 

 

 

В Слънчев бряг събралите се хора изказаха мнение, че при настаняване в държавните бази правителството ще похарчи повече пари, отколкото с хотелите. Причината: базите тепърва ще трябва да се оборудват с отоплителни уреди, да им се правят ремонти и т.н.

 

 

 

Украински организатори на образователни, социални и хуманитарни дейности в хотелите на Златни Пясъци са изпратили молба до Министерски съвет, в която се посочва, че ако не бъде изготвен план за реална интеграция ще бъдат принудени да търсят варианти за интеграция в други страни от ЕС, където са създадени по-благоприятни условия за живот и пребиваване.

 

 

Стела Костадинова

 

 

Обмисляме да отправим апел до Европейския съюз с искане за намаляване или спиране на финансирането за България по програмите за подпомагане на украинските бежанци, като ще поискаме тези средства да бъдат насочвани към онези страни, които ще създадат по-благоприятни и стабилни условия за живот за всички нас, които се намираме в безнадеждна ситуация и бягащи от войната”, се посочва в писмото, подписано от Светлана Кубанкова и Витан Вълев .

 

 

 

 

От украинските оганизации призовават да бъде преразгледано решението на правителството и да се допусне възможността бежанците от войната в Украйна да продължат да живеят в хотелските бази по морете.

В писмото са приложени и подписи на украински бежанци от хотели в Златни пясъци.

 

 

„Ние знаем, че Еврокомисията е отделила пари и те вече са тук и трябва правилно да се разпределят. Затова молим тези пари да се използват за финансиране на хотелите, където вече живеем”, заяви Тамара, която се включи в поредния протест днес с плакат за прозрачност на средствата, които се изразходват от ЕС.

 

 

 

Украинските бежанци настояват да бъде продължена програмата за настаняването им по хотелите, тъй повечето от тях вече са се интегрирали. Децата са започнали училище, други са на лечение в здравни заведение в региона.

 

 

 

Хотелиерите заявиха, че са готови да продължат с настаняването на украинците при същите условия, каквито ще бъдат и в държавните бази- 15 лв. за настаняване и изхранване.

 

Стела Костадинова

https://dariknews.bg/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024