Русия

Кремъл: НАТО е реликва от миналото! Коментар за предложенията на Тръмп – след встъпването му в длъжност!

Кремъл: НАТО е реликва от миналото! Коментар за предложенията на Тръмп – след встъпването му в длъжност!

Москва подкрепя оценката на избрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че НАТО е остаряла организация. Това заяви в понеделник (16 януари) говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от Lenta.ru.

„Това е реликва, и ние сме съгласни с това. Това е организация, чиято системна цел е конфронтация“, каза Песков. Той изрази съмнение, че НАТО е съвременна структура, „отговаряща на идеята за стабилност и сигурност“.По-рано в понеделник Тръмп заяви, в интервю за „Таймс“ и „Билд“, че НАТО има два основни проблема: първо, организацията е остаряла и второ, страните-членки „вече не плащат това, което трябва да плащат“, заяви републиканецът.

Песков коментира и изказването на Тръмп, че САЩ биха свалили санкциите срещу Русия, ако Москва сключи сделка за съкращаване на ядреното въоръжение. „В момента не се водят никакви преговори по този въпрос“, каза Песков пред журналисти. Той отбеляза, че руските санкции не са въпрос от дневния ред на Русия както във вътрешен план, така и от гледна точка на общуването с чуждестранни партньори, съобщи РИА „Новости“.

Кремъл смята, че най-подходящо ще бъде да се оцени изявлението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за бъдещето на антируските санкции, след като той встъпи в длъжност, каза още Песков.

„Нека да бъдем търпеливи и да изчакаме момента, в който г-н Тръмп встъпи в длъжност. Тогава ще можем да оценяваме предложенията му“, каза Песков по повод изказването на Тръмп, че санкциите срещу Русия могат да бъдат свалени в замяна на ядрено разоръжаване.

По-рано Тръмп каза, че той е за сключване на ядрена сделка с Русия, защото вярва, че ядрените оръжия трябва да бъдат намалени драстично.

„Срещу Русия има санкции – да видим, може да сключим някои хубави споразумения с Русия. От една страна смятам, че ядреното оръжие трябва да е по-малко и трябва съществено да се съкрати, това е част от споразуменията“, каза Тръмп в интервю за британското издание „Таймс“ (The Times).Песков отбеляза, че в момента не се провеждат преговори за намаляване на ядрените потенциали между Съединените щати и Русия. Той припомни по-ранно изявление на президента Владимир Путин, че вдигането на санкциите не е проблем в дневния ред на Русия.

„Русия не е тази, която инициира тези ограничения и Русия, както каза нейният  президент, няма да повдигне въпроса за санкциите в хода на чуждестранните контакти“, каза Песков.

Песков потвърди, че руските власти все още не са имали никакви контакти с екипа на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Единственото изключение е посланикът на Русия в САЩ Сергей Кисляк, който е в контакт с консултант на Тръмп за националната сигурност Майкъл Флин. Двамата контактуват само по „протоколни въпроси“.

РУСКИ ДНЕВНИК

Русия

More in Русия

bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024