ОБЩЕСТВО

Жена от Рудозем се оказа наследница на трафикант – не познава баща си, а трябва да го погребе и да поеме дълговете

Жена от Рудозем се оказа наследница на трафикант – не познава баща си, а трябва да го погребе и да поеме дълговете

 

николина

 

 

 

  • Николай Димов лежал в гръцки затвор, където починал
  • 32-годишната Николина е безработна майка на две деца, не го е виждала от 29 г.

 

“Той ми е родител само по документи. Не съм го виждала цели 29 години. До смъртта му дори не знаех, че съм негова наследница, камо ли единствена”, казва Николина Димова от Рудозем.

 

 

 

Тя е безработна и сама гледа двете си деца – момче и момиче на 10 и 6 г.

 

 

 

32-годишната жена се изненадала от телефонно обаждане от полицията, че е единствената наследница на починалия в болницата в Патра, Гърция, Николай Димов и трябва да прибере тялото му.

 

 

 

Казали ѝ, че баща ѝ е бил около 2 г. в затвора в Патра, след като го екстрадирали от Украйна за трафик на хора. През октомври м.г. заболял от COVID и лежал в болница до 10 декември, когато починал.

 

 

 

“Казаха ми, че като единствена жива наследница трябва да се погрижа за него. Той

има истинска дъщеря, но нея не я търсят, понеже е с друга фамилия

 

 

 

Можех да направя ДНК тест и да докажа, че не съм му истинска дъщеря, така че тя да поема разходите, но това са много дълги дела и средствата, които трябваше да похарча по адвокати, можеше да са повече. Наех траурна агенция от Кърджали и го погребахме на 24 декември. Тогава го видях за първи път, някакъв непознат човек”, разказва Николина.

 

 

 

Майка ѝ се омъжила за него, когато била бременна с близнаци, едното от които е Николина. Николай ги припознал като свои при раждането. До днес обаче тя

не е сигурна, че той наистина ѝ е биологичен баща

 

 

Когато близначките били на 3 г., Николай Димов се разделил с майка им и тя се грижела сама за децата. След това никога не е потърсил момичетата и не ги е виждал. По документи обаче децата останали с фамилията Димови.

 

 

Сестрата на Николина починала през 2006 г. при инцидент в гората край рудоземското село Бяла река. 16-годишната тогава Красимира била ударена от падащо дърво, отсечено от техен близък. При нелепия инцидент момичето получило тежки наранявания по тялото и главата и издъхнало.

Майка им Светла починала на 5 януари м.г. на 51 години. Приживе отбягвала да говори за Николай и не им е казала категорично кой е истинският им баща. Сега Николина не знае колко брака е имал баща ѝ и дали няма някъде още братя и сестри. Засега е установила, че има една сестра – от жена, с която Николай живеел, след като напуснал майка ѝ. 

 

 

“Толкова много съм плакала и ми е тъжно за майка и за сестра ми, защото съм била неотлъчно до тях. Обичах ги. Майка ми помагаше да гледам децата. А на сестра ми дори кръстих дъщеря си. Тъгувам за тях. Уви, за баща ми не мога да кажа същото”, казва младата жена.

 

 

“Бях много изненадана от вестта за неговата смърт и че съм отговорна да правя нещо за човек, когото на познавам.

 

 

 

Буквално бях забравила, че съществува

на този свят. Направих опити да се свържа с Външно министерство в София да разбера дали може да се организира служебно погребение в Патра, или да ми съдействат той да бъде транспортиран от държавата тук.

 

 

Нищо не стана, тъй като в онези дни през декември служителите в министерството стачкуваха за по-високи заплати. Обади ми се и директорката на болницата в Патра с настояване час по-скоро да приберем тялото на баща ми и заяви, че ако не го направя, ще ме търсят с полиция. Каза, че тялото трябва да се прибере, защото

имало опасност в Гърция да се води умрял, а в България – жив

 

 

 

Нямах никакви пари. Покрай празниците и децата се охарчих , но гръцката лекарка ме убеди, че трябва да действам бързо. Една приятелка ме посъветва да започна да събирам средства, като споделя проблема си в “Тик-Ток” Събра се сериозна сума за погребението, но се сипеха какви ли не коментари. Затова реших да публикувам нов клип, в който обявих, че прекратявам кампанията”, разказва тя.

 

 

 

Траурна агенция от Кърджали поела ангажимент да транспортира баща ѝ и да уреди въпроса с гръцките власти срещу 2500 лв. Николина

има да плаща още 400 лв. на агенцията,

защото свършила парите. От общината в Рудозем ѝ обещали финансова помощ, за да покрие дължимото към агенцията, която си е свършила добре работата.

 

 

 

Оказало се, че баща ѝ е оставил доста дългове. “При частен съдия-изпълнител дължи 2500 лв . За да се отърва от тях, трябваше да представя отказ от наследство. Ходих 5 пъти до Кърджали – само пътните ми разходи са над 300 лева. Плащала съм такси в съда и на нотариус за документи.

 

 

 

Ако не бях направила отказ от наследство, нямаше да мога да направя никаква покупка в бъдеще, защото данъчните ще ми искат неговите задължения. Само по едното дело при тях са 2200 лв., другите не знам дори колко са. Никой от роднините ми не ми помогна, а истинската му дъщеря дори не дойде на погребението. Опитвах да се свържа с негови познати, но никой не иска дори да ме изслуша”, споделя Николина.

 

 

 

От инстанциите разбрала, че на негово име има два стари автомобила, които обаче са бракувани. Николай Димов притежавал и фолксваген голф, но частен съдия-изпълнител го конфискувал по-рано заради дълг. Нейна проверка установила, че не дължал данъци, нямал и никакви имоти.

 

 

 

От няколко дни тя обикаля по банки и мобилни оператори

 

 

да разбере какви задължения трябва да изчисти. Дали ѝ мобилен апарат на баща ѝ и тя го включила. “Исках да разбера с кого е общувал, просто да знам повече за него. Оказа се, че през юни 2020 г. е провел последния разговор. Явно тогава е влязъл в затвор. Позвъних на друг номер. Обади се жена от Германия, с която работел преди време. Каза, че е бил много трудолюбив и си вършел добре работата. Пийвал, но без да прави скандали”, споделя Николина.

 

 

Тя е безработна от година. Била е 4 месеца на борсата и изкарала курс за бояджия. Сега очаква да започне работа като шивачка.

 

24chasa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024