ОБЩЕСТВО

Жена от Рудозем се оказа наследница на трафикант – не познава баща си, а трябва да го погребе и да поеме дълговете

Жена от Рудозем се оказа наследница на трафикант – не познава баща си, а трябва да го погребе и да поеме дълговете

 

николина

 

 

 

  • Николай Димов лежал в гръцки затвор, където починал
  • 32-годишната Николина е безработна майка на две деца, не го е виждала от 29 г.

 

“Той ми е родител само по документи. Не съм го виждала цели 29 години. До смъртта му дори не знаех, че съм негова наследница, камо ли единствена”, казва Николина Димова от Рудозем.

 

 

 

Тя е безработна и сама гледа двете си деца – момче и момиче на 10 и 6 г.

 

 

 

32-годишната жена се изненадала от телефонно обаждане от полицията, че е единствената наследница на починалия в болницата в Патра, Гърция, Николай Димов и трябва да прибере тялото му.

 

 

 

Казали ѝ, че баща ѝ е бил около 2 г. в затвора в Патра, след като го екстрадирали от Украйна за трафик на хора. През октомври м.г. заболял от COVID и лежал в болница до 10 декември, когато починал.

 

 

 

“Казаха ми, че като единствена жива наследница трябва да се погрижа за него. Той

има истинска дъщеря, но нея не я търсят, понеже е с друга фамилия

 

 

 

Можех да направя ДНК тест и да докажа, че не съм му истинска дъщеря, така че тя да поема разходите, но това са много дълги дела и средствата, които трябваше да похарча по адвокати, можеше да са повече. Наех траурна агенция от Кърджали и го погребахме на 24 декември. Тогава го видях за първи път, някакъв непознат човек”, разказва Николина.

 

 

 

Майка ѝ се омъжила за него, когато била бременна с близнаци, едното от които е Николина. Николай ги припознал като свои при раждането. До днес обаче тя

не е сигурна, че той наистина ѝ е биологичен баща

 

 

Когато близначките били на 3 г., Николай Димов се разделил с майка им и тя се грижела сама за децата. След това никога не е потърсил момичетата и не ги е виждал. По документи обаче децата останали с фамилията Димови.

 

 

Сестрата на Николина починала през 2006 г. при инцидент в гората край рудоземското село Бяла река. 16-годишната тогава Красимира била ударена от падащо дърво, отсечено от техен близък. При нелепия инцидент момичето получило тежки наранявания по тялото и главата и издъхнало.

Майка им Светла починала на 5 януари м.г. на 51 години. Приживе отбягвала да говори за Николай и не им е казала категорично кой е истинският им баща. Сега Николина не знае колко брака е имал баща ѝ и дали няма някъде още братя и сестри. Засега е установила, че има една сестра – от жена, с която Николай живеел, след като напуснал майка ѝ. 

 

 

“Толкова много съм плакала и ми е тъжно за майка и за сестра ми, защото съм била неотлъчно до тях. Обичах ги. Майка ми помагаше да гледам децата. А на сестра ми дори кръстих дъщеря си. Тъгувам за тях. Уви, за баща ми не мога да кажа същото”, казва младата жена.

 

 

“Бях много изненадана от вестта за неговата смърт и че съм отговорна да правя нещо за човек, когото на познавам.

 

 

 

Буквално бях забравила, че съществува

на този свят. Направих опити да се свържа с Външно министерство в София да разбера дали може да се организира служебно погребение в Патра, или да ми съдействат той да бъде транспортиран от държавата тук.

 

 

Нищо не стана, тъй като в онези дни през декември служителите в министерството стачкуваха за по-високи заплати. Обади ми се и директорката на болницата в Патра с настояване час по-скоро да приберем тялото на баща ми и заяви, че ако не го направя, ще ме търсят с полиция. Каза, че тялото трябва да се прибере, защото

имало опасност в Гърция да се води умрял, а в България – жив

 

 

 

Нямах никакви пари. Покрай празниците и децата се охарчих , но гръцката лекарка ме убеди, че трябва да действам бързо. Една приятелка ме посъветва да започна да събирам средства, като споделя проблема си в “Тик-Ток” Събра се сериозна сума за погребението, но се сипеха какви ли не коментари. Затова реших да публикувам нов клип, в който обявих, че прекратявам кампанията”, разказва тя.

 

 

 

Траурна агенция от Кърджали поела ангажимент да транспортира баща ѝ и да уреди въпроса с гръцките власти срещу 2500 лв. Николина

има да плаща още 400 лв. на агенцията,

защото свършила парите. От общината в Рудозем ѝ обещали финансова помощ, за да покрие дължимото към агенцията, която си е свършила добре работата.

 

 

 

Оказало се, че баща ѝ е оставил доста дългове. “При частен съдия-изпълнител дължи 2500 лв . За да се отърва от тях, трябваше да представя отказ от наследство. Ходих 5 пъти до Кърджали – само пътните ми разходи са над 300 лева. Плащала съм такси в съда и на нотариус за документи.

 

 

 

Ако не бях направила отказ от наследство, нямаше да мога да направя никаква покупка в бъдеще, защото данъчните ще ми искат неговите задължения. Само по едното дело при тях са 2200 лв., другите не знам дори колко са. Никой от роднините ми не ми помогна, а истинската му дъщеря дори не дойде на погребението. Опитвах да се свържа с негови познати, но никой не иска дори да ме изслуша”, споделя Николина.

 

 

 

От инстанциите разбрала, че на негово име има два стари автомобила, които обаче са бракувани. Николай Димов притежавал и фолксваген голф, но частен съдия-изпълнител го конфискувал по-рано заради дълг. Нейна проверка установила, че не дължал данъци, нямал и никакви имоти.

 

 

 

От няколко дни тя обикаля по банки и мобилни оператори

 

 

да разбере какви задължения трябва да изчисти. Дали ѝ мобилен апарат на баща ѝ и тя го включила. “Исках да разбера с кого е общувал, просто да знам повече за него. Оказа се, че през юни 2020 г. е провел последния разговор. Явно тогава е влязъл в затвор. Позвъних на друг номер. Обади се жена от Германия, с която работел преди време. Каза, че е бил много трудолюбив и си вършел добре работата. Пийвал, но без да прави скандали”, споделя Николина.

 

 

Тя е безработна от година. Била е 4 месеца на борсата и изкарала курс за бояджия. Сега очаква да започне работа като шивачка.

 

24chasa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024