Коментари

Портрет на баналния фашизъм!

Портрет на баналния фашизъм!

fashizm_2

 

„Фашизмът – това е лъжа, изречена от бандити!“ (Ърнест Хемингуей)

 

Фашизмът е преклонение пред застиналото. Всеки съвременен фашист ще ви обясни много подробно как светът не се променя и как само той притежава правото да държи ключа към дверите на райските селения. Фашистът е консерватор, традиционалист и винаги „боговдъхновен”. Фашистът е „последната инстанция”.

 

Фашизмът отрича всеки Прогрес и всеки порив към промяна. Фашистите мразят всеки, който не е като тях и който се опитва да промени реалността и света около себе си.

Фашизмът не обича мисълта. Фашизмът обожава грубата сила. За всеки фашист културата е „комунистическа зараза”, а интелигенцията  – „унищожител на вековните национални ценности”.

 

Фашизмът приема критиката като „предателство”, а другомислещите – за разрушители на „прекрасната” капиталистическа действителност.

Фашизмът се отвращава от несъгласните. Всеки уважаващ себе си фашизъм се прекланя пред консенсуса, постигнат в името на собствената му уникалност.  Несъгласните с фашизма – нямат право на съществуване.

Луков марш

Фашизмът обича средната класа, която се страхува от всякакви кризи – икономичски, политически, социални. Фашизмът се стреми към общество на средната класа, защото само подобно общество може да бъде благодатната почва за пропагандиране на расисткия консерватизъм.

Фашизмът задължително е „заобиколен” от врагове. Той разкрива навсякъде „международни заговори”.  Враговете на фашизма са основно евреи и комунисти, за цвят – може и мюсюлмани, християни, будисти,  хора с различни религиозни разбирания, а, в добавка, и всякакви други народности.

 

Фашистите винаги са обидени и скърбят, че враговете им са получили нещо повече от тях самите. Което не им пречи да си вярват, че са най-силните, най-можещите, най-богоугодните.

Фашизмът живее, за да се бори. Мирът е предателство. Животът е борба.

 

Фашизмът презира слабите и се прекланя пред собствения си елит. Фашисткият елит винаги е „незменим”, „безалтернативен” и „непреодолим”. Фашисткият народ е „най-достойният” народ, а фашиската власт е съставена от най-добрите граждани в държавата. Всеки „нормален” гражданин трябва да подкрепя фашистката власт – в противен случай ще дойдат лошите комунисти и популисти.

Фашизмът има нужда от слаб народ. Фашисткият водач знае, че неговата сила произтича от слабостта на народа му, а всеки слаб народ, „естествено”, се нуждае от силен лидер.

 

Всеки фашист е „герой”. Той винаги е готов да се жертва за нацията си, но още по-готов е да избива други хора в нейно име.

Фашизмът винаги е мачистки – той се прекланя пред мъжествеността и презира жените. Затова фашистите много обичат да си играят на войници – автоматът за тях се явява своеобразен заместител на определен анатомичен орган.

 

Фашизмът не харесва народът да се дели на ляв и десен в областта на политиката – той предпочита монолитното единство зад някакви ценности – било европейски, било национални. Фашистките лидери много обичат да управляват Народа – никой друг не може да управлява „по-добре” от фашистите.

 

Фашистите разбират демокрацията единствено като начин за налагане на фашистките си идеи. Ако парламентът не отговаря на „светлите” фашистки „демократични” идеи – то той е един нелигитимен парламент.

 

Фашизмът обича да използва ограничен запас от думи. Всеки фашист се гордее с това, че някога е прочел един-два приключенски романа. Повече не му е нужно. „Народът е прост и аз съм прост – затова с него се разбираме идеално” – това е кулминацията на критичната мисъл на фашисткия водач.

А иначе, всичко е много ясно.

 

Всяка диктатура в името на нацията е банален фашизъм. Дори и когато идва по демократичен път. Същността на съвременните държави е една и съща – това е диктатура на грабителите, построена върху надеждите на ограбените.

Фашизмът днес е префинен. Той дава „свобода”, но не дава посока.

Фашизъм днес е да можеш да говориш, но да нямаш трибуна.

Фашизъм днес е да можеш да пътуваш, но да нямаш средства.

 

Фашизъм днес е да можеш и да искаш да работиш, но да си безработен.

Фашизъм днес е да можеш да учиш – но да не можеш да си платиш образованието.

Фашизъм днес е да можеш да се лекуваш – но да ти искат пари, за да те лекуват.

Фашизъм днес е да знаеш истината, но да те е страх да я кажеш.

Фашизъм днес е да имаш права, но да нямаш възможности.

 

Съвременният фашизъм знае прекрасно как да унищожава „несъгласните” с него хора – като се крие зад благи цели и красиви думи.

Нека не бъдем престъпно равнодушни!

Нека спрем всеки фашизъм!

Павел Иванов

Нюз фронт

 

Коментари

More in Коментари

урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024