ОБЩЕСТВО

МОН сезира ДАНС за покупката на „Школо.БГ“ от британска компания, има ли опасност за личните данни на ученици, учители и родители

МОН сезира ДАНС за покупката на „Школо.БГ“ от британска компания, има ли опасност за личните данни на ученици, учители и родители

школо

 

 

 

Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за продажбата на най-голямата частна онлайн образователна платформа в България – „Школо.бг“ – на британска компания. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

 

 

 

„МОН не е било информирано по никакъв начин за продажбата на „Школо“ на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая“, гласи информацията.

 

 

 

Преди два дни от компанията съобщиха, че Джунипър Едюкейшън (Junip er Education), най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания, е обявил придобиването на „Школо ООД“. От българската компания посочиха, че работят с над 1700 образователни институции у нас.

 

 

 

МОН към момента няма договорни отношения с „Школо“, но много от българските училища са техен клиент, уточняват от министерството. „С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи“.

 

 

 

„Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО. Към момента над 830 образователни институции работят с нея“, подчертават от образователното министерство.

 

 

 

„Изобщо няма поле за притеснения, а за гордост. Това е шанс за България да си изгради добро име в Европа, дори в целия свят. Да се говори с добро за нея, за образователния софтуер“ – това твърди  съоснователят на „Школо“ ООД  Любомир Ваньов, цитиран от Оф нюз.

 

 

 

По негови думи няма място за притеснения относно неприкосновеността на личните данни данни на учениците. Всички договори за защита на личните данни с образователните институции остават в сила и компанията ще продължи да действа в съответствие с българското и европейското законодателство, увери той.

 

Източник: „Труд“

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024