ОБЩЕСТВО

Фирми печелят милиони от айрян без кисело мляко. Законът ги прикрива, а българите плащат!

Фирми печелят милиони от айрян без кисело мляко. Законът ги прикрива, а българите плащат!

 

02-1-1_1990669287705985313_original

 

 

36 градуса на сянка. Жегата ви мори имате нужда от студена напитка. Алкохолът е опасен – това всеки го знае. Спасението е в айряна – традиционен български продукт. Ще го намерите във всеки магазин – от големите вериги до кварталните и селските магазинчета.

 

 

 

Само че ще усетите твърде странен вкус и ще помислите, че сте попаднал на лошо изключение. Но не сте. Айрянът отдавна не е това, което беше и трябва да бъде. И не е виновна демокрацията, а производителите, които безочливо мамят потребителите. Все по-често хора се оплакват, че вкусът на закупения айрян е като на течност с тебешир.

 

 

Всъщност са различни „подобрители“, предимно нишесте и всичко, което може да се напъха в бутилката и да струва пари.

 

 

 

Класиката я знае всеки: разредено кисело мляко с малко сол. И от това се печели добре, но нашите производители и това искат да спестят.

 

 

Първо забравяте за кисело мляко въобще. На мода са модифицирани нишестета.

 

 

Модифицираното нишесте е вид бял прах, който бива добиван от картофи и бива подлаган на термична, химична, физична или биохимична обработка, за да може да се получи вещество, което притежава точно определени характеристики и параметри и е подходящо да се влага в производството на точно определени храни.

 

 

 

Над 90 на сто от производителите на айрян ползват тази „хитрост“, което е чиста измама, коментира пред Фрог нюз експерт, който пожела анонимност. Става дума за мафиотизирана система и договорки между производителите, а омертата е като при лекарствата-ментета и фалшивите хранителни добавки.

 

 

Реално 1 литър айрян да се прави от 300 мл мляко, 700 мл вода и сол. Тази пропорция отдавна не се спазва.

 

 

 

Да не забравяме, че има много  хора, предимно деца, които имат непоносимост към нишестето и айрянът-менте е опасен за тяхното здраве.

 

 

 

С такъв продукт се прави таратор в ресторанти, детски лагери и дори се бутилира като готов продукт, който някои предпочитат вместо да го правят сами вкъщи.

 

 

 

Има фермерски млечно-кисела напитка, която е почти класически айрян. Но количествата са малко, а цените твърде солени за пенсионери и хора с ниски доходи.

 

 

Истинският айрян през лятото е нещо много полезно. Той компенсира загубата на сол, причинена от изпотяването, подпомага храносмилането, нормализира съня и пр. Освен калций и протеини, айрянът съдържа и минерали и витамини като фосфор, калий, А, В2, В6, В12, D. В допълнение, за разлика от млякото, айрянът има ниско съдържание на лактоза, така че тази напитка е подходяща и за тези, които страдат от непоносимост към лактоза и не могат да консумират мляко.

 

 

 

През летния сезон в България се продават милиони литри айрян. Това са милиони приходи за производителите. Някои от тях обаче ни лъжат и петнят името на други фирми от бранша, които спазват правилата и стандартите.

 

 

 

Възниква старият въпрос: Докога българското законодателство ще прикрива мафиотите в млечния  бранш, които трупат пачки чрез измами и корупция за сметка на здравето на хората?

 

 

 

Най-добре е да си правите  айрян у дома, по свой вкус.

Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_212

Първото слово на патриарх Даниил: Вярвам, че Господ ще ми бъде помощник

юни 30, 2024
e81eaa0651fc4ddbb8212f977ec1f3a3

АФП: Новият патриарх на БПЦ е приятелски настроен към Кремъл, а България е исторически и културно близка до Москва

юни 30, 2024
даниил_видински_патриарх_български_3174422146388906702_big

Реакции след избора на Даниил Видински за Патриарх Български (ОБЗОР)

юни 30, 2024
zavoi

Опс… Нашата „демократична общност“ вече взима завоя. Байдън бил прегрял, вика Елена Поптодорова

юни 30, 2024
даниил_видински-_7993668097429811008_big

Даниил Видински е новият Патриарх Български и митрополит Софийски

юни 30, 2024
3b466dbdc99c47a19663e0dfbd42ebe9

Ода за НАТО и аспержите

юни 29, 2024