Политика

Кабинетът предложи Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО във Вашингтон, той отказа

Кабинетът предложи Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО във Вашингтон, той отказа

 

phpjxwfly_559x345

 

 

Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на България в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните – членки на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон, САЩ.

 

Това съобщи правителствената пресслужба.

 

Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на държавният глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата и съобразно хода на дискусията да изложи приетите от Кабинета рамкови позиции.

 

Като ръководител на делегацията ни и въз основа на рамковите позиции президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике от срещата.

 

С правителственото решение е утвърден и състав на делегацията ни във Вашингтон. Освен президент и премиер в нея са включени министърът на отбраната, Началникът на отбраната, постоянният представител на България към НАТО, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, началниците на кабинетите на президента и на премиера, трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерският съвет и други служители от двете ни институции.

 

Президентът Румен Радев отказва предложението на служебния кабинет той да ръководи делегация ни на срещата на НАТО, който ще се състои във Вашингтон, съобщиха от Президентството. 

 

 

 

Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

 

 

От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.

 

 В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

 

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, предаде Дарик.

Политика

More in Политика

ezgif-3-bd2a055b4f

RND: Американските войски в Германия се готвят за терор, базата в България – в повишена готовност

юли 1, 2024
169373007419153

Борисов не може да се примири – дава „последен шанс“ на ПП-ДБ, ако не – ще им го върне тъпкано

юли 1, 2024
04-10_7432577270050628013_big

Ивелин Михайлов от „Величие“: Профилът ми е хакнат, не съм призовавал да подкрепяме кабинет на ГЕРБ

юли 1, 2024
Image_18311455_40_0

Ивелин Михайлов: Ще препоръчам на „Величие“ да подкрепи кабинета на Росен Желязков… Хакнат ли е профила му?

юли 1, 2024
Image_18306623_40_0

Радев към патриарх Даниил: Човечеството е в изпитание, пожелавам ви да отстоявате единството на православието

юни 30, 2024
Image_18296865_40_0

ДПС свали доверието си от Рамадан Аталай, чистката продължава

юни 28, 2024