ОБЩЕСТВО

Гавра с парното и пара в излишък – ето къде! Тръби на „Топлофикация“ гърмят, десетки хиляди столичани още зъзнат в студа!

Гавра с парното и пара в излишък – ето къде! Тръби на „Топлофикация“ гърмят, десетки хиляди столичани още зъзнат в студа!

пара20000193697-middle

Хиляди софиянци продължават вече трети ден да зъзнат в студа и да се къпят с подварена вода след тежката авария, споходила „Топлофикация София“.

И докато монополното дружество се суети около доклада, който му поръчаха от КЕВР с един единствен въпрос: Защо столичани нямат парно? – десетки работници се суетят покрай зейналата огромна дупка на Цариградско шосе, което се оказа най-топлото място в София.

Дали и кога източната половина на столицата ще има парно и топла вода се оказват въпроси с повишена трудност. Обещаха на столичани да им намалят сметките, но не им обещаха скорошно къпане.
Възможно е да има ваканция за столичните ученици при температури в класните стаи под 16 градуса в районите без парно. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос, свързан с проблемите с отоплението заради аварии в „Топлофикация“-София.

Да се подават жалби срещу Топлофикация до 1 март, призова Мая Манолова

 Да се подават жалби срещу Топлофикация до 1 март, призова Мая Манолова. Омбудсманът поиска спешно промяна в Наредбата за топлоснабдяването

Фандъкова заяви, че мярката би се наложила, ако проблемът с парното не бъде отстранен и температурата в класните стаи е под 16 градуса. По думите й обикновено детските градини имат алтернативи за отопление с електрически печки, така че там проблеми не се очакват.

Министър Павлов поиска обяснения от ЧЕЗ и „Топлофикация”

 Министър Павлов поиска обяснения от ЧЕЗ и „Топлофикация”. Може да се наложат специални проверки на двете дружества

Фандъкова посочи, че изисква ежедневен доклад от ръководството на Топлофикация и вчера е получила информация, че причината за аварията е била токов удар в помпена станция в район „Лозенец“.

Омбудсманът Мая Манолова съветва гражданите, останали частично или напълно без парно и топла вода заради аварията на „Топлофикация София“ от 5 февруари, която продължава, да подадат жалба до дружеството с претендиране на неустойка, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

В жалбата изрично трябва да се поиска монополиста да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда.

Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането, от „Топлофикация“ са длъжни да извършат проверка и съставят протокол, в присъствието на жалбоподателя.

Омбудсманът Мая Манолова се обърна с писмо и до служебния министър на енергетиката Николай Павлов, в което настоява за спешна проверка относно аварията на „Топлофикация“, оставила хиляди столичани на студено и без топла вода.

Общественият защитник настоява министерството да изпълни контролната си функция по Закона на енергетиката, за да защити гражданите, а виновните лица да понесат отговорност.

Мая Манолова препоръчва също да бъде направена ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството, тъй като с темповете на монополиста, за ремонт на съоръженията ще са нужни 1000 години. Тя посочва, че през изминалата година са обновени едва 1,4 км от общо 1000 км тръбопроводи.

В писмото до енергийния министър омбудсманът поиска спешно промяна в Наредбата за топлоснабдяването, така че сметките за „топло“ да отговарят на реално ползваната услуга.

Днес Бг, Нюз БГ, канал 3

More in ОБЩЕСТВО

kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024