ОБЩЕСТВО

Гавра с парното и пара в излишък – ето къде! Тръби на „Топлофикация“ гърмят, десетки хиляди столичани още зъзнат в студа!

Гавра с парното и пара в излишък – ето къде! Тръби на „Топлофикация“ гърмят, десетки хиляди столичани още зъзнат в студа!

пара20000193697-middle

Хиляди софиянци продължават вече трети ден да зъзнат в студа и да се къпят с подварена вода след тежката авария, споходила „Топлофикация София“.

И докато монополното дружество се суети около доклада, който му поръчаха от КЕВР с един единствен въпрос: Защо столичани нямат парно? – десетки работници се суетят покрай зейналата огромна дупка на Цариградско шосе, което се оказа най-топлото място в София.

Дали и кога източната половина на столицата ще има парно и топла вода се оказват въпроси с повишена трудност. Обещаха на столичани да им намалят сметките, но не им обещаха скорошно къпане.
Възможно е да има ваканция за столичните ученици при температури в класните стаи под 16 градуса в районите без парно. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос, свързан с проблемите с отоплението заради аварии в „Топлофикация“-София.

Да се подават жалби срещу Топлофикация до 1 март, призова Мая Манолова

 Да се подават жалби срещу Топлофикация до 1 март, призова Мая Манолова. Омбудсманът поиска спешно промяна в Наредбата за топлоснабдяването

Фандъкова заяви, че мярката би се наложила, ако проблемът с парното не бъде отстранен и температурата в класните стаи е под 16 градуса. По думите й обикновено детските градини имат алтернативи за отопление с електрически печки, така че там проблеми не се очакват.

Министър Павлов поиска обяснения от ЧЕЗ и „Топлофикация”

 Министър Павлов поиска обяснения от ЧЕЗ и „Топлофикация”. Може да се наложат специални проверки на двете дружества

Фандъкова посочи, че изисква ежедневен доклад от ръководството на Топлофикация и вчера е получила информация, че причината за аварията е била токов удар в помпена станция в район „Лозенец“.

Омбудсманът Мая Манолова съветва гражданите, останали частично или напълно без парно и топла вода заради аварията на „Топлофикация София“ от 5 февруари, която продължава, да подадат жалба до дружеството с претендиране на неустойка, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

В жалбата изрично трябва да се поиска монополиста да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда.

Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането, от „Топлофикация“ са длъжни да извършат проверка и съставят протокол, в присъствието на жалбоподателя.

Омбудсманът Мая Манолова се обърна с писмо и до служебния министър на енергетиката Николай Павлов, в което настоява за спешна проверка относно аварията на „Топлофикация“, оставила хиляди столичани на студено и без топла вода.

Общественият защитник настоява министерството да изпълни контролната си функция по Закона на енергетиката, за да защити гражданите, а виновните лица да понесат отговорност.

Мая Манолова препоръчва също да бъде направена ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството, тъй като с темповете на монополиста, за ремонт на съоръженията ще са нужни 1000 години. Тя посочва, че през изминалата година са обновени едва 1,4 км от общо 1000 км тръбопроводи.

В писмото до енергийния министър омбудсманът поиска спешно промяна в Наредбата за топлоснабдяването, така че сметките за „топло“ да отговарят на реално ползваната услуга.

Днес Бг, Нюз БГ, канал 3

More in ОБЩЕСТВО

път пари

1 млн. тръгват на път за празниците, ето колко средно излиза нощувката на човек

април 28, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024