СВЯТ

Отново напрежение край Северна Корея! САЩ изкараха ударната си ядрена сила от базата в Япония!

Отново напрежение край Северна Корея! САЩ изкараха ударната си ядрена сила от базата в Япония!

655-402-f

Ударна група на военноморските сили на САЩ, начело с атомния самолетоносач „Роналд Рейгън” (Ronald Reagan) получи в понеделник заповед да излезе в открито море от военноморската база „Йокосука” край Токио.

САЩ отговориха на Северна Корея с балистична ракета

В Азия уплашени САЩ да не ударят Северна Корея

Северна Корея можела „да изтрие САЩ от лицето на земята“

Това съобщи агенция Киодо (Kyodo) като се позова на японските власти.

Не се посочва маршрутът на движение, нито евентуалните цели. В състава на групата, освен самолетоносача, влиза най-малко един ракетен крайцер и не по-малко от два разрушителя. Обикновено съединението се съпровожда от стратегическа атомна подводница.

Според Киодо, придвижването на групата може да е свързано с нарастването на напрежението около Северна Корея, откъдето вчера успешно бе изстреляна нова балистична ракета със среден обсег, която падна в зоната на Японско море.

В момента край Корейския полуостров вече се намира ударна група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач „Карл Винсън” (Carl Vinson).

В нея са включени ракетен крайцер и два ракетни разрушителя. В района е регистрирано присъствието и на няколко американски подводници.

През ноември миналата година самолетоносачът „Роналд Рейгън” премина технически преглед в „Йокосука” и досега извършваше само кратки изпитателни плавания край Япония.

Източник: EPA/БГНЕС

Междувременно Корейската централна информационна агенция (KCNA) съобщи, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун е дал указание на учените и инженерите в ракетния сектор „да се готвят нови изпитания”.

Той е казал това след изстрелването на 14 май на балистична ракета със среден обсег „Хвансон” 12 от нов тип, която прелетя 787 км и падна в Японско море.

Необходимо е „да се създават нови, по-точни и разнообразни ядрени устройства и ударни средства, както и да се подготвят нови опити, които ще продължават дотогава, докато САЩ и техните васали не направят правилния избор”, е посочил Ким.

Той е подчертал, че Пхенян „е готов да отговори, ако САЩ се осмелят да извършат военна провокация срещу Народната република”.

Вести БГ

https://vesti.bg/sviat/azia/sasht-izkaraha-udarnata-iadrena-sila-ot-bazata-6069107

 

More in СВЯТ

путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024