Русия

Медведев: Статуквото победи Тръмп! Новите санкции са равносилни на търговска война, но политиката на Русия остава същата!

Медведев: Статуквото победи Тръмп! Новите санкции са равносилни на търговска война, но политиката на Русия остава същата!

dmitriy_medvedev_1
Новите американски санкции са равносилни на търговска война срещу Русия. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, коментирайки новите икономически санкции, които САЩ наложи на Русия, Иран и Северна Корея. Мерките бяха одобрени от американския Конгрес миналата седмица, а вчера бяха подписани от президента Доналд Тръмп, с което на практика влизат в сила.
Самият Тръмп заяви, че законът за новите санкции е „дълбоко несъвършен“, но го подписва в името на националното единство. Текстовете му отнемат правото да сваля ограниченията, без това да бъде одобрено от Конгреса.
„Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин“ написа във „Фейсбук“ Медведев. Според него на Русия е обявена търговска война, а санкциите са победа на американското политическо статукво над Тръмп, който Медведев вижда като „антисистемен играч“.
Това е опасна и недалновидна политическа линия, способна да подкопае световната стабилност, за която Москва и Вашингтон носят особена отговорност, пишат в свое комюнике от руското външно министерство.
„Вече сме показали, че няма да позволим безответни враждебни действия и си запазваме правото да предприемем ответни мерки“, допълват от дипломатическото ведомство.
Кремъл на свой ред обяви, че подписването от Доналд Тръмп на закона за санкциите срещу Русия не променя нищо.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че нищо не се променя с подписването от Доналд Тръмп на закона за нови американски санкции срещу Русия, предадоха световните агенции.В отговор на въпрос какви ответни мерки може да предприеме Русия, Песков заяви: „Няма нищо ново. Вече бяха взети ответни мерки“, добави говорителят, цитиран от Ройтерс и БТА.

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024