Политика

ГЕРБ даде заден, отказа се от намерението си за „вечната гражданска конфискация“

ГЕРБ даде заден, отказа се от намерението си за „вечната гражданска конфискация“

ГЕРБ се отказа от законодателната инициатива за "вечната гражданска конфискация"

 

ГЕРБ се отказа от законодателната инициатива за „вечната гражданска конфискация“. С окончателно гласуваните промени в Антикорупционния закон управляващите оттеглиха предложението си исковете за конфискация да могат да се внасят и след като е изтекъл срокът на проверката.

 

 

 

 

 

В окончателния вариант се оттегли предложението на ГЕРБ промените в антикорупционния закон да влязат в сила със задна дата, с което няма да има обратно действие на закона. Беше оттеглено и предложението на ДПС за увеличаване на срока на проверката за незаконно придобито имущество, което предвиждаше срокът от една година, който действа в момента, да се удължи с 6 месеца, а в случаите при предоставяне на информация от друга държава с до 18 месеца.

 

 

 

 

Депутатите подкрепиха две от измененията , които останаха. Всички проверки и дела за конфискация на незаконно придобито имущество , започнали по реда на отменения Закон за конфискация да продължат по действащия сега антикорупционен закон.

 

 

 

 

Депутатите записаха окончателно още, че прекратяването на наказателно преследване или окончателно оправдателна присъда да не е основание за прекратяване на проверка и съдебно производство за конфискация на имущество. Срещу това предложение възразиха от левицата.

 

 

 

Милко Недялков коментира:
„За мисленето и начина на провеждане на това изменение остава впечатление, че сякаш се надскачаме с някой, в частност с върховния орган на съдебната власт или едва ли някой има лична драма в отношенията с ВКС“.

 

 

 

 

 

Промените бяха внесени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд.

 

 

 

 

Според председателя на Антикорупционната комисия в момента у нас се водят над 300 такива дела, касаещи имущество на стойност над 22 млн. лева.

 

БНР

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024