ОБЩЕСТВО

Великден е! Честито Възкресение Христово!

Великден е! Честито Възкресение Христово!

 

christos-11

 

 

 

 

Великден е! Честито Възкресение Христово!

 

Пасха е най-щастливият ден за всички християни. Вярващите отпразнуват Възкресението на Божия син, Иисус Христос.

 

 

 

 

 

Празникът се чества на третия ден след разпването на Спасителя на кръста. Рано сутринта в неделния ден жените мироносици виждат празната гробница и липсващото тяло на Божия син. Според новозаветните текстове Иисус Христос се явява на Мария-Магдалена, а после и на апостолите.

 

 

 

 

 

Подготовката за честването на най-големия християнски празник започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасяват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник с думите: „Приидите, приимите свѣтъ, от невечернаго света и прославите Христа, воскресшаго из мертвых”.

 

 

 

 

От трисвещника всички присъстващи палят своите свещи, които по традиция носят по домовете си. При пеене на тропара „Воскресение Твое Христе Спасе“ всички излизат от храма. Точно в полунощ и извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“.

 

 

 

 

При обявяването на Възкресението се пее празничният тропар и се обикаля кръстопоклонно иконата на Възкресението, положена на специален аналой, след това се чете Евангелие и Апостол. После свещеникът чука на храмовите врата с думите: „Подигнєтє, порти, горнищєто си, подигнєтє сє, вєчни порти, и щє влєзє Царят на славата!”, на което подучено лице отвръща: „Кой є този Цар на славата?”.

 

 

 

 

 

Съществува разлика в деня на Пасха при католици и православни. По отношение на Великден православните спазват допълнителното изискване Великден да не съвпада с еврейската Пасха. В случай на такова съвпадение католиците и протестантите отбелязват Великден, а православната църква го отлага с един лунен месец.

 

 

 

 

Затова в половината от случаите западният и източноправославният Великден съвпадат, а в останалите източноправославният е обикновено седмица по-късно. Такава закономерност се наблюдаваше и през тази година.

 

 

 

 

Именници са Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велика, Велизара, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино, Паскал.

 

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024