СВЯТ

Шойгу: Русия спаси Сирия от удар на НАТО с 624 крилати ракети! Страната щеше да бъде унищожена!

Шойгу: Русия спаси Сирия от удар на НАТО с 624 крилати ракети! Страната щеше да бъде унищожена!

shoigu2

Действията на Русия са позволили предотвратяването на удар на НАТО над Сирия със 624 крилати ракети, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предава РИА Новости.
„Ситуацията по отношение на Сирия се променяше, и когато си зададете въпроса: а какво би било, ако нашият президент не беше успял да убеди и реализира идеята да унищожаването на химическото оръжие. Буквално в денонощна готовност бяха, що се отнася само до крилатите ракети – 624, по памет говоря, крилати ракети, готови за нанасянето на масиран удар над Сирия“, заяви Шойгу в ефира на канал „Россия-24“.
Той добави, че при нанасянето на толкова мащабен удар възстановяването на държавната инфраструктура в Сирия би било извънредно трудно. „Ако те бяха изстреляни, щетите биха били неописуеми“!
През 2013 г. по време на преговори в Женева Русия успя да убеди САЩ във възможното мирно урегулиране на кризата в Сирия, започнала след използването на химическо оръжие в предградията на Дамаск. Страните се договориха за невмешателство и унищожаване на химическия арсенал на сирийската държава до средата на 2014 г.

По-рано през деня руският министър на отбраната заяви, че Москва и Вашингтон са близко до пристъпването към съвместна борба с терористите в Алепо в Сирия.

„Намираме се в много активен стадий на преговорите с нашите американски колеги, както в Женева, така и в Аман, в постоянен контакт сме практически с Вашингтон. Крачка по крачка се приближаваме към конструкцията – в момента говоря само за Алепо, която ще ни позволи действително да започнем заедно да се борим, за да може на тази територия, на тази многострадална земя да се възцари мир и хората да могат да се върнат по домовете си“, каза Шойгу.

На 11 август сирийската армия съобщи, че сирийската армия и опълченците са преминали към настъпателни действия в южния участък на фронта в Алепо.

На 28 юли Шойгу съобщи, че Русия, съвместно със сирийското правителство, започва мащабна хуманитарна операция в Алепо. За напускането на града са създадени коридори за мирното население и един коридор за терористите, пожелали да се откажат от оръжието.

Фокус, Руски дневник

 

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024