СВЯТ

Шойгу: Русия спаси Сирия от удар на НАТО с 624 крилати ракети! Страната щеше да бъде унищожена!

Шойгу: Русия спаси Сирия от удар на НАТО с 624 крилати ракети! Страната щеше да бъде унищожена!

shoigu2

Действията на Русия са позволили предотвратяването на удар на НАТО над Сирия със 624 крилати ракети, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предава РИА Новости.
„Ситуацията по отношение на Сирия се променяше, и когато си зададете въпроса: а какво би било, ако нашият президент не беше успял да убеди и реализира идеята да унищожаването на химическото оръжие. Буквално в денонощна готовност бяха, що се отнася само до крилатите ракети – 624, по памет говоря, крилати ракети, готови за нанасянето на масиран удар над Сирия“, заяви Шойгу в ефира на канал „Россия-24“.
Той добави, че при нанасянето на толкова мащабен удар възстановяването на държавната инфраструктура в Сирия би било извънредно трудно. „Ако те бяха изстреляни, щетите биха били неописуеми“!
През 2013 г. по време на преговори в Женева Русия успя да убеди САЩ във възможното мирно урегулиране на кризата в Сирия, започнала след използването на химическо оръжие в предградията на Дамаск. Страните се договориха за невмешателство и унищожаване на химическия арсенал на сирийската държава до средата на 2014 г.

По-рано през деня руският министър на отбраната заяви, че Москва и Вашингтон са близко до пристъпването към съвместна борба с терористите в Алепо в Сирия.

„Намираме се в много активен стадий на преговорите с нашите американски колеги, както в Женева, така и в Аман, в постоянен контакт сме практически с Вашингтон. Крачка по крачка се приближаваме към конструкцията – в момента говоря само за Алепо, която ще ни позволи действително да започнем заедно да се борим, за да може на тази територия, на тази многострадална земя да се възцари мир и хората да могат да се върнат по домовете си“, каза Шойгу.

На 11 август сирийската армия съобщи, че сирийската армия и опълченците са преминали към настъпателни действия в южния участък на фронта в Алепо.

На 28 юли Шойгу съобщи, че Русия, съвместно със сирийското правителство, започва мащабна хуманитарна операция в Алепо. За напускането на града са създадени коридори за мирното население и един коридор за терористите, пожелали да се откажат от оръжието.

Фокус, Руски дневник

 

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024