ОБЩЕСТВО

Заразен с COVID-19 българин се върна от Англия у нас с кола! Ето как

Заразен с COVID-19 българин се върна от Англия у нас с кола! Ето как

big_30_5

 

 

Русенец разказва от първо лице какво е да си заразен с COVID-19. 38-годишният мъж е работил в Англия, но след като преди около месец изкарва заболяване със симптоми, характерни за коронавируса, е решил да се върне в Русе, където дава положителен резултат при тест.

 

 

 

 

Русенецът не желае да бъде разкрита самоличността му, но потвърди, че е единият от двата последни тествани и потвърдени случая с COVID-19 в крайдунавския град.

 

 

 

Всичко е започнало в края на март, когато той е бил още в Англия и е почувствал загуба на обоняние, вкус, отпадналост, световъртеж.

 

 

 

Без да получи сериозна помощ от местните власти е преминал за около две седмици през болестта с повече употреба на витамини, чай и плодове.

 

 

 

„Отказаха да ми дават какъвто и да е съвет, а ми казаха, че могат да пратят линейки. По-скоро исках да ми дадат съвет, какво да правим, ако придобием по-сериозен статус. Никаква реакция, аз имам и лично джипи там, което по никакъв начин не ми е помогнало“, разказва мъжът пред БНТ.

 

 

 

След като се е почувствал по-добре, той и един от съквартирантите му, също преминал през сходно заболяване, са решили да се върнат в Русе с кола.

 

 

 

След близо два дни път, часове чакане по границите и само с попълване на декларации и паспортен контрол на някои места, те стигат до Дунав мост 1 през нощта на 26 срещу 27 април.

 

 

 

„Единствено някакви мерки видяхме в Румъния, където след 8-часово чакане на проверка, която беше точно 3 минути и попълване на декларация на румънски език, който аз не зная, че преминавам транзит, с конвой ни изкараха до магистрала и дотам. Никакъв контрол“.

 

 

 

На българо-румънската граница русенците настояват да им бъдат направени тестове именно поради заболяванията, които са преминали.

„Съвсем човешки и хуманно смятам, че сме постъпили, продължава разказът“.

 

 

 

Двамата русенци са се изолирали в квартира, от която не са излизали след пристигането си в града.

 

 

 

По съветите единствено на личните си лекари те продължават приема на повече течности, витамини и плодове и чакат изтичането на 28-дневната карантина.

 

 

 

„Промиване на нос, гаргара на уста. Общо взето такива хигиенични неща, които трябва да се предприемат и да не излизаме, разбира се“.

 

 

 

След първите положителни тестове двамата мъже обаче се притесняват от неяснотата кога и как ще бъдат отново тествани, за да са сигурни, че са се изчистили от заразата и да се приберат най-сетне при своите близки.

 

Глас БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024

Топ 5 тенденции в онлайн казината през 2024 г.

май 11, 2024