Политика

Обрат! МС се поправи: След съгласуване с Горанов ДДС става 9% само за сектор „Туризъм“

Обрат! МС се поправи: След съгласуване с Горанов ДДС става 9% само за сектор „Туризъм“

 

64b6be4555577b3c9064bc4779ff577e

 

 

 

Отпада първночално обявеното намаляване на ДДС на 9% за храните от първа необходимост. Това става ясно от ново съобщение на правителствената информационна служба до медиите по повод днешната среща при премиера Бойко Борисов.

Намаляването на данъка ще е само за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. Това се потвърждава и от публикацията на премиера Борисов във Фейсбук.

Ето и пълният текст на новото съобщение на Правителствената информационна служба:

Уважаеми колеги, съгласувано с Министерството на финансите, моля, използвайте този вариант на прессъобщението за провелата се среща на министър-председателя Бойко Борисов днес.

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

 

Припомняме, че на 10 февруари 2020 г. по време на дебат за това как отложената Наредба Н-18 да стане по-приемлива за бизнеса Владислав Горанов заяви: Докато аз съм министър на финансите размерът на данък добавена стойност (ДДС) няма да се намалява.

Репликата на Горанов бе към представител на туристическия бранш, който е един от тези, които настояват за облекчения.

 

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024