Европа

Очевидец за ужаса: Майка ми падна до мен, отнякъде изскочи дете, цялото в кръв (снимки)

Очевидец за ужаса: Майка ми падна до мен, отнякъде изскочи дете, цялото в кръв (снимки)

12189956_597730917042813_7714427005593683138_n
„Това беше най-страшното нещо, което някога ми се е случвало”, споделя очевидец, който е бил свидел на днешните взривове в метрото в Брюксел, цитиран от Politico.eu.
„Бях в метрото, което беше атакувано тази сутрин в Брюксел на метространция Мелбек. Бях във влака, който отиваше към станцията, когато имаше голяма експлозия. Светлините изгаснаха, имаше пушек навсякъде, чуваха се няколко експлозии, всички паднаха на земята. За щастие, успях да избягам, като с няколко други пътници отворихме вратата на вагон и изтичахме към изхода. Това беше най-страшното нещо, което някога ми се е случвало. Не знаехме дали звуците са били причинени от изстрели или бомби, но изглеждаше, че има смисъл да излезем от там колкото е възможно по-бързо“, заявява очевидецът.
„Щяхме да минем на чек-ин около 7:30 ч. сутринта. Бяхме седем души. Малко бяхме закъснели. Чухме силен шум, видях огромна светкавица. Майка ми падна на пода – беше ранена. Аз просто хвърлих багажа и паднах на пода. Отнякъде изскочи момченце, кървеше много. Опитах да попия кръвта му с кърпичка, но не беше достатъчно. Имаше две бомби“. Това разказва друг свидетел на трагедията на летището, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.
Жером Деланоа, друг пътник, очевидец на ужаса от сутринта разказа, че е бил в интернет кафене, близо до гишето за прием на пътници на „Делта Еърлайнс“, когато чул оглушителен шум. „Имаше две експлозии – една голяма и една малка”, каза той. „Първата взриви стените и всичко избухна в пламъци. Първата експлозия беше по-голямата. Тя счупи всички прозорци“, казва той, цитиран от „Ню Йорк Таймс”.
Белинда Хау – пасажер от Малайзия, която е била в Брюксел за ваканция, споделя, че била на опашка да се чекира за полет на „Етихад Еъруейс“ когато е чула взрива. „Бях последният пасажер на опашката. Бях много близо до първия взрив. Всеки крещеше“. Тя веднага се обърнала към на сина си, с когото е пътувала и който е със синдром на Даун: „Трябва да бягаш! Кракът ме боли“. „Мисля, че той изпадна в паника. Оставих си багажа, задърпах го и побягнахме. Преди да го направим, имаше още една бомба“, продължава тя.
15-годишният Антоан, един от оцелелите след атентатите на летището „Завентем“ в Брюксел, разказа: „Не можех да дишам, не мога да повярвам, че съм жив“, предаде Би Би Си. В паниката си хората са тъпкали ранените, повалени на земята след взривовете, разказва момчето, докато върви заедно със съучениците си в колоната от стотици души, които полицията ескортира далеч от летището. В този момент покрай тях минават три катафалки, които бързат към руините на летището. При вида им спасените избухват в сълзи.

Източник: Novini.bg

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024