epa05260614 German Chancellor Angela Merkel arrives to speak about her refugee politics, in Grimmen, Germany, 15 April 2016. The local branch of her ruling Christian Democrats (CDU) party sent a letter to Merkel at the end of 2015 concerning fears towards the integration of refugees. EPA/BERND WUESTNECK

Две трети от германците се противопоставят на решението на канцлера Ангела Меркел да позволи на прокуратурата да започне производство срещу германския комик, който се подигра на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това показва ново проучване, цитирано от „Ройтерс”.

Меркел обяви решението си в петък, след като Ердоган настоя Германия да започне разследване срещу Ян Бьомерман, след като той рецитира сатирично стихотворение с груби подмятания за сексуалните възможности на турския ръководител по германската обществена телевизия ZDF на 31 март.

Германският наказателен кодекс забранява обиди срещу чуждестранни държавни ръководители, но оставя на правителството решението дали да разреши на прокуратурата да се задейства при подобни случаи.

Това постави Меркел в неудобно положение, тъй като тя е движещата сила зад споразумението на Европейския съюз с Турция за спиране на потока от бежанци към Европа.

Публикуваното днес проучване от социологическата агенция „Emnid” по поръчка на в. „Билд ам Зонтаг” установило, че 66% от анкетираните се противопоставят на решението на Меркел да бъде позволено на прокуратурата да разследва случая. Само 22% от запитаните са заявили, че тя е била права, докато 12 на сто се колебаят.

От „Emnid” са анкетирали 500 души в петък следобед.

Решението на Меркел вече разедини нейната управляваща коалиция и предизвика обвинения, че не е успяла да защити свободата на словото.

Канцлерът ще посети Турция другата седмица и нейните лявоцентристки коалиционни партньори от Социалдемократическата партия, които поискаха турското искане да бъде отхвърлено, я призоваха да защити свободата на мнение и на медиите по време на посещението си.

ZDF обяви, че ще помогне на Бьомерман в битката му, ако прокуратурата открие производство за подигравка на Ердоган. Комикът заяви изрично преди да рецитира стихотворението, че той умишлено ще отиде отвъд позволеното от германското право.

Източник: News.bg

https://news.bg/int-politics/moshten-otpor-sreshtu-merkel-v-germaniya-za-razsledvaneto-na-komika-podigral-se-na-erdogan.html