САЩ

Нетолерантно! Затвор грози транссексуалните в Алабама, които използват ”грешната” тоалетна!

Нетолерантно! Затвор грози транссексуалните в Алабама, които използват ”грешната” тоалетна!

660_9630d131122ac6c36fe346fd6428e604

Транссексуалните лица могат да бъдат вкарани в затвора, ако използват обществена тоалетна, определена за пол, различен от този, посочен върху акта им за раждане, гласи нов закон, приет в град в американския щат Алабама.

Наредбата беше единодушно приета във вторник от градския съвет на Оксфорд, град с население от около 21 хиляди души, намиращ се в югоизточна Алабама.

Постановлението гласи: „Гражданите имат право на спокойствие и да не бъдат засрамвани и смущавани от представители на противоположния пол, докато използват обществени тоалетни или съблекални“.

„От дълги години достъпът до обществени места за мъже или жени е ограничен на базата на пола и хората, използващи публични тоалетни или съблекални, с право не желаят да бъдат виждани от лица от противоположния пол, докато са в тези съоръжения.“

Наредбата определя „биологичен пол“ като „физическото състояние да бъдеш мъж или жена, което е отбелязано върху акта за раждане на лицето“.

Всеки, който наруши условията на наредбата, ще бъде глобяван с 500 долара или затвор до шест месеца.

56795be057668_main

Местното представителство в Алабама на организацията Кампания за човешки права (HRC) осъди хода, наричайки го „ужасяващ“ и „безпрецедентен в установяването на наказания за закононарушения“.

От организацията заявиха, че все още не е ясно дали хората ще трябва да носят със себе си удостоверенията си за раждане, когато използват обществени тоалетни.

„Тази наредба е позорна и гнусна атака срещу правата и неприкосновеността на транссексуалните лица“, каза Ева Уолтън Кендрик, мениджър на HRC за щата Алабама.

„Транссексуалните са наши съседи, наши колеги и тези, с които се срещаме в църквата, и всеки човек в Алабама има право да живее живота си без страх от дискриминация и предразсъдъци.“

„В цялата страна избраните демократично политици, стотици бизнес лидери и защитници решително отхвърлят подобни предложения, които само се опитват да унижат и маргинализират транссексуалната общност.“

Стивън Уейтс, председателят на градския съвет, твърди, че новият закон е приет в отговор на политиката на един магазин в търговски център миналата седмица. Магазинът е обявил, че позволява на транссексуалните си служители и клиенти да използват тоалетната, която съответства на тяхната полова идентичност.

Студентката от Великобритания Мария Мунир / independent.co.uk

Според новинарския уебсайт „Алабама локал“ началникът на полицията в Оксфорд, Бил Партридж, казва, че законът ще бъде приведен в сила като всяка друга градска наредба – като вдигането на шум или неприличното поведение на обществени места.

„Ако някой види нещо, което го накара да се почувства неудобно, ще се обади в полицията. Когато полицаят пристигне, той трябва лично да види извършването на престъплението. След това взимаме личните данни на лицето, а човекът, който е съобщил за нарушението, трябва да подпише, че е бил свидетел.“

През март Северна Каролина прие Закона за безопасност и уединение в обществени обекти (известен като HB2 или „закона за тоалетните“), който сложи край на антидискриминационната защита на лесбийки, гейове и бисексуални. Той също забранява на транссексуалните лица да използват обществени тоалетни, които не съответстват на пола, с който са родени.

Законът бе въведен, след като град Шарлот прие наредба през февруари, която позволява на транссексуалните да използват тоалетни, отговарящи на половата им идентичност, а не на пола им по рождение.

Трима души подадоха молба за преразглеждане на наредбата на Северна Каролина с подкрепата на организации за граждански свободи на основание, че тя е противоконституционна.

Миналата седмица британската студентка Мария Мунир бе широко похвалена за това, че разкри, че не се вписва нито при мъжете, нито при жените. Това тя направи пред президента на САЩ Барак Обама по време на срещата му с младежки лидери като част от посещението му в Обединеното кралство.

„Аз съм с пакистански и мюсюлмански произход, което неизбежно има културни последици, и знам, че в Северна Каролина, хората са принудени да си носят актовете за раждане, когато ходят до тоалетната“, каза 20-годишната студентка.

„Във Великобритания ние не признаваме тези, които не са нито мъже, нито жени в Закона за равенството. Иска ми се Вие и Дейвид Камерън да ни вземете на сериозно като транссексуални хора.“

Ицточник: FBR.bg

http://www.fbr.bg/read.php?n=57453

More in САЩ

Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024