Политика

Вето на Плевнелиев клати властта! ГЕРБ се видяха в чудо, въртят се като обран евреин!

Вето на Плевнелиев клати властта! ГЕРБ се видяха в чудо, въртят се като обран евреин!

Трудно е да тъчеш на 10 стана и да гледаш да угодиш на всички! ГЕРБ се оказаха в тази незавидна позиция, след като Плевнелиев нанесе на властта очакван удар под пояса. Как ще реагира партията на Борисов този път, ще е показателно за 2 неща – дали ще отсвири Плевнелиев, с което ще му пресече мераците за втори президентски мандат, пращайки го в 9-та глуха, и дали все още има ФИНАНСОВИЯ РЕСУРС ДА КУПУВА ПАРТИИ! Второто би било показателно, ако патриотите клекнат и този път и направят пореден компромис с това, което сега декларират. Какво обаче ще избере ГЕРБ, както се казва – най-доброто предстои…

ВМРО излезе със становище срещу наложеното от президента Плевнелиев вето върху новия Изборен кодекс, заплашвайки да събори управляващата коалиция.

768x432

Припомняме, по-рано днес държавният глава спря промени в частта за избирателните права на българите в чужбина и ги върна в парламента за преразглеждане.

Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност, скочиха патриотите.

Според ВМРО предложените от Патриотичния фронт промени в кодекса целят прекратяване на дългогодишната скандална намеса на властта в Турция във вътрешните работи на суверенна България, страна членка на ЕС.

Няма никакво съмнение, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД. Лидерите на тези противоконституционни турски политически формации се надпреварват да се снимат с диктатора Ердоган под турското знаме или в угодно приведени пози, алармират от партията.

Броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Ердоган.  Разкриването на стотици предизборни секции в Турция, извън контрола на българската държава, представлява огромна изборна фалшификация, която има пряко отражение в Народното събрание на България и има ключова роля при създаването на правителство и мнозинство. Конкретен пример – формирането на кабинета „Орешарски“, поясняват войводите.

Те смятат, че решението на Плевнелиев е в услуга на целите на Ердоган и турските политически интереси и амбиции в България.

Същият Ердоган, който вчера недвусмислено и ясно показа отношението си към изповядваните от президента Плевнелиев т.нар „европейски ценности“, като ясно, гласно и арогантно заяви на представителите на ЕС да вървят по своя път, заявяват още в становището си от ВМРО.

Според партията аргументите на президента са общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина били лишени от право на глас. От своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия не казва и дума как ще гарантира, че Турция няма да продължи със скандалната си и незаконна намеса в нашите вътрешни работи, допълват националистите.

ВМРО ще съгласува единна позиция на Патриотичен фронт, основно послание в която ще е твърдото ни убеждение, че ако това скандално протурско вето не бъде отхвърлено, за нас няма никакъв смисъл и никаква ценност да продължим да бъдем част от това мнозинство, което подкрепя сегашното правителство и час повече, заканиха се от ВМРО.

Решението на президента да наложи вето върху Изборния кодекс е национално предателство в името на собствени политически амбиции. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред „Фокус“ по повод решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на изборните промени, засягащи гласуването в чужбина.

„Честно казано очаквах точно такова негово решение. Цялата тази акция на вдигане на шум ужким от нашите сънародници в чужбина, а всъщност организирана от 5-6 човека, беше за да се „подготви почвата” за едно „обяснимо” на пръв поглед решение на българския президент под претекст: „Ето на, българите в чужбина негодуват, аз няма как да не се погрижа за техните интереси”, категоричен е Симеонов.

БСП ПРИЗОВА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!

768x432

Лидерът на БСП Михаил Миков коментира пред журналисти наложеното от президента Плевнелиев вето върху новия Изборен кодекс.

Държавният глава спря промени в частта за избирателните права на българите в чужбина.

Според Миков имало е и други основания президентът да наложи вето върху изборните правила.

Той настоява първо да види мотивите преди да направи обстоен коментар.

Смятам, че да превръщаш Конституционното право да гласуваш в задължение, за което санкционираш с отнемане на правото фактически при заличаване на списъците също е основание, коментира още соцлидерът.

Той не пожела да коментира дали това вето може да сложи край на управляващата коалиция.

 

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024