Политика

Фундаментално! Радан: Разпад на ГЕРБ и РБ, България ще мърда още максимум 15 г.!

Фундаментално! Радан: Разпад на ГЕРБ и РБ, България ще мърда още максимум 15 г.!

радан5e_wgtv7h

Господството на ГЕРБ и на лидера му Бойко Борисов в българската политика вървят към своя край, прогнозира лидерът на ДСБ Радан Кънев, според когото партия ГЕРБ „вече е дълбоко разделена“ заради задълбочаващ се според него конфликт между лидера Борисов и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Това обяви председателят на ДСБ Радан Кънев на среща с българи в Брюксел организирана от евродепутата Светослав Малинов, съобщи „Клуб Z“.

„Партията и ерата на Бойко Борисов вървят към своя край“, каза Кънев. Според него жертва на този конфликт стават автентично реформаторските сили в ГЕРБ, представени от вицепремиера Румяна Бъчварова. Като пример Кънев посочи вътрешната съпротива срещу предлаганите от нея законопроекти и осакатяващите промени в тях.

„Аз съм убеден, че дуетът там е на доизживяване“, каза Кънев за Борисов и Цветанов.“Цветанов без Борисов е политическа нула. Борисов без Цветанов губи половината партия“, каза още лидерът на ДСБ.

Той за пореден път обясни, че компромисите, които са предлагали на ДСБ останалите управляващи партии в правосъдните реформи са били неприемливо големи и затова формацията му е оттеглила подкрепата си за управлението.

В страната се шири политическа корупция, каза Радан Кънев и поради тази причина преговорите между партиите са се изродили в „сговаряне“ тези реформи да бъдат изпразнени от най-важното си съдържание. Според Кънев политиката у нас се използва като средство за натрупване на богатства и за осигуряване на прехрана на клиентелата. Той призова за реформи на администрацията и съдебната система по румънски модел.

По думите на Кънев ДСБ не смята да търси нови коалиции, а да консолидира недоволните от статуквото в нова сила, която да смени поколенията в политиката у нас и да донесе промяна, която мнозинството от недоволните българи желаят.

„ДСБ не смята да търси повече коалиции, а да започне работа сред избирателите, за да убеди достатъчно голяма част от тях, че промяната, от която България се нуждае, е невъзможна“, каза Кънев. По-нататъшни компромиси с играчи като Георги Първанов или Ахмед Доган според него са „отказ от промяна“. Енергия за нея България би имала още не повече от 15 години поради прогресивно застаряващото население и емиграцията на младите и квалифицирани българи, които могат да са социалната база за нужните реформи, посочи Кънев.

ДСБ е готова да продължи сътрудничеството си със сегашните членове на Реформаторския блок, но Блокът повече няма да се яви на избори в досегашния формат, прогнозира Кънев. Той изрази разочарование от ръководството на „България на гражданите“ в лицето на Меглена Кунева и на Даниел Вълчев, но заяви, че с по-голямата част от хората в тази партия ДСБ може да продължи да работи. Подобно, Кънев коментира, че евентуален разлом в ГЕРБ не означава непременно тази партия да изчезне, а да се реформира.

Източник: 19 минути

http://19min.bg/news/8/76066.html?page=1

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024