Политика

„В Русия се убедиха, че е по-добре да работят с хора, които като кажат ДА, значи ДА!“

„В Русия се убедиха, че е по-добре да работят с хора, които като кажат ДА, значи ДА!“

a42c1782bc16482a8d62d8679a49ef22

В геополитическо отношение България винаги е била в сферата на влияние на Русия. Това заяви Бойко Борисов в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия. И още:  „В момента цената на газа в България е най-ниската в Европа. .. Кабинетът е премахнал три газови посредника с политическа воля. „Нарушил съм интереси за няколко стотин милиона на година. Защо друг не пусна да имаме два крана с руска газ, два крана с Черноморска и гръцкия интерконектор?“, попита той риторично.

Борисов каза, че не му е нужен никой, който да му помага за връзки с Русия. „Ако проруски партии са на власт, преговорите с Русия биха вървели много по-лесно. Но според мен в Русия се убедиха, че е по-добре да работят с хора, които като кажат „Да”, значи е „Да”, а е да правят големи шлемове и да ги лъжат“, заяви той и допълни, че в геополитическо отношение България винаги е бил в сферата на влияние на Русия, заяви Борисов.

Според него намирането на газ и петрол в България ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия. Той се похвали, че за проучването дошли Total, Repsol, Shell за „Силистар” и че цената на газа в България е най-ниската в Европа.

„Аз на Путин съм му го казал лично – че ние това ще правим и че това е българският интерес. Няма как да се зарадва той“, каза Борисов и добави: „Ако руският газ е по-евтин, ще купуваме него, а ще изнасяме нашия. На Путин съм му обяснил отдавна ситуацията с газа“.

„България има потенциал да изгради мощен газов хъб на своя територия, защото има изключително добре разработена газопреносна мрежа. Българското правителство направи всички необходимо, за да може в България да бъде създадена такава мрежа, да бъдат изграждани необходимите междусистемни газови връзки. ЕК и България създадоха и работни групи във връзка със създаването на електричество, но и работна група по отношение и на газа” – това пък заяви европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с  Бойко Борисов днес в София.
„Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. Основната цел е диверсифициране на източниците на газ, на трасетата и доставчиците. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да се разработи този хъб на територията на България”, подчерта още Канете.
Руски дневник, Нова тв, „Економи магазин“

More in Политика

shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024