Европа

Гняв в Холандия заради решение да се отпускат до €10 хил. за мебели на мигрантите!

Гняв в Холандия заради решение да се отпускат до €10 хил. за мебели на мигрантите!

2110969486

В Холандия зрее масово недоволство и възмущение след разкритието, че властите в няколко града предоставят до 10 хиляди евро на бежанци, за да си купят мебели и други необходими неща, съобщават местни медии.

Сумата се дава на кандидатствалите за убежище лица в определени градове в Холандия според разследване на ежедневника „Брабантс дахблад“.

След като са разговаряли с местните власти, журналисти от вестника откриват, че сумата е различна за отделните общини. Докато администрацията в Ойстервик, Южна Холандия, предлага до 10 602 евро за семейство с две деца, в други градове като Бернхезе, Шайндъл Вехел и Синт Михелсхестел същото семейство може да получи около 3500 евро. В град Букъл е най-малката сума – 2200 евро.

„Брабантс дахблад“ пише още, че някои градове изискват от бежанците да върнат парите, докато други като Ойстервик са определили помощта като „подарък“.

Лидерът на дясната популистка Партия за свобода, Герт Вилдерс, заяви, че цялата ситуация е „дискриминация“ срещу холандските граждани и призова вицепремиера Льодевик Ашер и главния прокурор да се заемат с проблема.

„Хей, Ашер и прокуратурата, защо не направите нещо с тази дискриминация? За „бежанците“ може, но не и за холандците?“,  написа той в Туитър.

В социалните мрежи много хора упрекнаха правителството, като нарекоха решението „абсурдно“ и „идиотско“.

„Какъв ужасен знак към тези хора – безплатно това, безплатно онова“, възмущава се един потребител в Туитър.

Най-жестоките критики са по-специално към Ойстервик и властите там, които „си играят на Дядо Коледа“ с бежанците, докато някои от жителите в града живеят под прага на бедността.

Репортажът на „Брабантс дахблад“ цитира и няколко благотворителни организации, твърдящи, че 2 хил. евро са напълно разумна сума, с която едно семейство може да си стъпи на краката в Холандия. Говорителят на IKEA пък изчисли, че с 10 хиляди евро човек може да купи страшно много хубави мебели от магазина.

FBR.bg

http://www.fbr.bg/read.php?n=59222

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024