Коментари

Великобритания отсега се готви да иска нови привилегии от ЕС, ако „Брекзит“ се провали!

Великобритания отсега се готви да иска нови привилегии от ЕС, ако „Брекзит“ се провали!

e51c537de51170c6cc058d77675160be
Властите във Великобритания отсега потриват ръце в трепетно очакване на утрешния исторически референдум за оставане или напускане на ЕС. Последната седмица социологическите проучвания изненадващо се обърнаха в полза на оставането след убийството на депутатка от Лейбъристката партия. Твърде съмнително е тези нагласи да са станали факт именно поради този случай, както наивно се опитват привържениците на статуквото да обяснят задкулисните си методи за манипулации и фалшифициране на резултата. А те са виртуози в това отношение – ползват се с подкрепата на цялата институционална машина, на държавата, на Брюксел, на службите…
От друга страна, Европа не може да си позволи да махне с лека ръка на членството на Великобритания в ЕС. Очевидно че Обединеното кралство е сред най-важните страни за съюза. Затова и отстъпките, които Брюксел прави на Лондон, с което му придава все  повече привилегирован статут на „по-равен сред равни“, не остават незабеелязани от останалитее страни-членки, чието недоволство продължава да расте.
Затова и едно оставане на Великобритания в съюзаа ще бъде възнаградено подобаващо. За сметка на всички останали, които ще се чувстват втора и трета ръка.
Премиерът Дейвид Камерън например заяви, че  Лондон никога няма да бъде член на еврозоната и няма да поеме ангажименти по тази линия. Като първото е единствено въпрос на решение на Обединеното кралство, но второто е важно и за другите държави, не-членки на еврозоната (в това число и за България) – за да не им  се налагат ангажименти, без да имат права. Което е сериозен контрапункт на лансираните неотдавна идеи за допълнително институционализиране на еврозоната, включително чрез създаване на собствен парламент и бюджет. Което би създало практически непреодолими вътрешни разделителни линии, окончателно би оформило ЕС като Европа на две (може би дори и повече) скорости, а и де факто би затвърдило периферния статус на България, коментират анализатори.
И Камерън, и Великобритания за пореден път изиграват успешно картите си. И разчитайки на своята значимост, досега получихаи ще продължат да получават исканите от тях отстъпки. И на практика ще добавят към досегашните си привилегии допълнителни.
Струва си да се припомни също, че Великобритания е единствената страна, която си е извоювала да получава обратно част от членския си внос в ЕС (от порядъка на 4 млрд. евро ежегодно към днешна дата) – още от времето на Тачър.
Оставам на основната позиция, че решаващите в последния момент ще предпочетат сигурността пред риска. Въпреки това вече не съм сигурен , че от това ще има полза „оставането“. През изминалите две седмици „Кампанията Напусни“ успешно напредна поради изблика на имиграция, докато кампанията „По-силни в Европа“ засега не успява да задържи икономическите рискове от „Брекзит“ на челно място в съзнанието на гласоподавателите. Това пише Питър Келнър, политически коментатор и бивш президент на YouGov в свой анализ в „Нюзуик“. Прогнозата му е, че „Брекзит“ няма да се случи. Привържениците на оставането ще спечелят с малко, като предупреждение, че Лондон е дал своето за ЕС, сега ще очаква още от него в замяна.
Така нещата май изглеждат предрешени. Като резултат – Великобритания поставя реални, европейски проблеми, постига британски решения и измества дебата за бъдещето на ЕС.
А агонията на съюза ще продължава с отлагане още малко във времето, когато балонът наистина ще се спука гръмогласно.

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024