Икономика

ГЕРБ прави България заложник на Ненчев и Кунева с нови милиардни заеми!

ГЕРБ прави България заложник на Ненчев и Кунева с нови милиардни заеми!

 zx620y348_2599242

НЕК е осъдена да плати на руската „Атомстройекспорт“ около 600 млн. евро, решението на арбитражния съд в Женева за проекта АЕЦ „Белене“, в което НЕК е осъдена да плати на руската „Атомстройекспорт“ около 600 млн. евро, няма да се отрази на бюджета за следващата година. Прогнозата направи финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Дарик радио в събота.  Той уточни, че взаимоотношенията между НЕК и руската компания ще бъдат уреждани тепърва.

„Срещу отсъденото в полза на руската страна има реални активи, които имат цена. Цената на иска е съпоставима с цената на активите, произведени от руската страна. Счетоводно погледнато, в баланса на НЕК едни активи ще бъдат заменени с други“, каза Горанов.

Според него през идната 2017 година приоритетни за държавната хазна ще са модернизаицията на армията и отделянето на повече средства за образование.

Министърът напомни, че от 2017 г. се вдига осигурителната вноска за работещите българи и че е предвидено увеличение на акциза за цигарите, което ще се отрази на цената им.

Голяма част от парите, които ще влязат в бюджета догодина, ще бъдат използвани за модернизирането на армията, се разбра от думите на Горанов. В началото на юни парламентът даде зелена светлина на кабинета да започване преговори за покупката на една ескадрила бойни самолети и два многоцелеви кораба.  По предварителни разчети разходите за целта ще са около 2.3 млрд лв., които ще бъдат осигурени чрез гарантирани от държавата заеми, връщани разсрочено.

Финансовият министър, който беше сред противниците на това решение, сега обясни, че се е съгласил, защото е поставено под въпрос съществуването на определени родове войски в българската армия. Лошото е, че всичко се случва накуп и точно сега, въпреки че сме имали много по-добри като растеж и фискални възможности години в рамките на този век, посочи той. По думите му обаче невъзможността военно-въздушните сили да изпълняват функциите си по охрана на въздушното пространство заедно с НАТО-вските държави, т.нар еър полисинг, е направило решението неизбежно.

Кабинетът ще търси възможности за увеличаване на разходите за образование, съобщи Владислав Горанов. Аргументът му е, че това е инвестиция в бъдещето и че трябва да се направи възможното за осигуряване на добро образование у нас.

Bnews

http://www.bnews.bg/article/211105

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024