Политика

Имам опит в политиката и мога да заявя: Борисов ми прилича на кандидат-президент!

Имам опит в политиката и мога да заявя: Борисов ми прилича на кандидат-президент!

618x346

Президентът (2002 – 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов не изключи излизането на  премиера Бойко Борисов от изпълнителната власт и го похвали заради позицията, която зае по идеята на Турция за черноморска флотилия между България, Румъния, Украйна и Турция.

„Не можеш да вървиш срещу народа си. Борисов е схванал много добре тези неща. Аз го посъветвах да се срещне с Владимир Путин. Сега го съветвам да се срещне и с американския президент. Трябва да водим балансирана политика“, заяви Първанов, който бе гост на предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Имам опит в политиката и мога да заявя, че Борисов ми прилича на кандидат-президент“, бе категоричен бившият държавен глава. Той правел този извод на базата на активността на министър-председателя през последните седмици, както и от думите и държанието му.

„В България би се получил „бекзит.” Така Първанов коментира евентуалното напускане от страна на Борисов на „Дондуков“ 1, като направи връзка с потенциалното излизане на Великобритания от ЕС. Първанов прогнозира, че ако се стигне до такъв вариант, след Борисов ще се върви устремно към предсрочни парламентарни избори, в които ГЕРБ вече няма да има същата роля.

„Трябва да анализираме поведението на онези политици, които са оторизирани да представляват позицията на България. Премиерът Бойко Борисов реагира адекватно. Министрите на външните работи и отбраната действаха неадекватно и трябва да си ходят. Същото важи и за президента Росен Плевнелиев. От АБВ настояваме да се изготви една обща декларация от Народното събрание, която водачът на българската делегация на срещата на върха на НАТО във Варшава да отстоява, защото не знам какво още може да очакваме от президента“, каза Георги Първанов по темата за черноморската флотилия.

„Нямам представа вече какво може да ни изненада нашият президент. Последните няколко седмици показаха много крайни позиции, които по-скоро създават напрежение във външната ни политика, отколкото да трасират пътя ни към нещо по-добро”, отбеляза Първанов.

„Убеден съм, че Даниел Митов и Николай Ненчев са водили разговори и са обещавали нещо за създаването на подобна флотилия. Руската страна няма да се притесни от няколко кораба в Черно море, но не трябва да ставаме заложници на политиката на Турция и Реджеп Ердоган в региона. Аз предпочитам в Черно море да плуват танкери и търговски кораби, отколкото военни“, продължи той, като така „прехвърли мост“ към изявлението на Борисов от миналата седмица. Тогава премиерът каза, че предпочита край нашите черноморски курорти да плуват яхти, да цари мир и любов.

„Аз съм бил 10 години главнокомандващ на Българската армия и винаги сме били лоялни към НАТО. Нека видим унгарската и гръцката позиции относно санкциите срещу Русия. За нас е икономически изгодно да паднат тези санкции. Народът също не ги одобрява“, продължи Георги Първанов.

По темата за президентските избори лидерът на АБВ каза още, че АБВ е „може би единствената партия, която има 2-3 избираеми кандидатури“.
„Трябва ни сериозен човек, който да бъде припознат от българския народ и да се превърне в изразител на неговите желания. Мисля, че може да се намери добро предложение от широк кръг от партии. При нас никой не нервничи. Ще изчакаме решението на БСП и ще видим по кой ще поемем“, продължи Първанов. Към този момент темата за неговата кандидатура не била на дневен ред. „Ще обявя своето решение на форума на АБВ през юли месец“, добави той.

Първанов коментира и изказването на вицепремиера Меглена Кунева за учителските заплати, като каза, че не може оправдае поведението й. „Идеята за учителския събор е много красива, сега това се сведе до обикновено пиар мероприятие и Борисов имаше основание да я пореже, ако такива разговори (б.р. – за заплатите) не са водени“, каза още Първанов.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Georgi-Parvanov-Borisov-mi-prilicha-na-kandidat-prezident/104125/2/48

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024