ДП768x432

Е, това вече не е никаква хибридна война – това си е истинска гореща война, което тия безумци предлагат. Вместо  да се заемат, ей така, за разнообразие да си намалят малко дълговете например …. или май предложението е в същия план!

Над 50 служители на Държавния департамент са се подписали под позиция, която подлага на остра критика политиката на администрацията на президента Барак Обама в Сирия.

В меморандума се призовава да се започнат военни действия срещу позициите на сирийския президент Башар Асад, за да се прекратят нарушенията на режима за прекратяване на огъня от страна на сирийските власти.

Дипломатите посочват, че „добре прецененото използване на военни средства” срещу правителството в Дамаск ще даде по-големи възможности на умерените сунитски групировки, които САЩ счита за свои основни съюзници в борбата с „Ислямска държава”.

Авторите на позицията считат, че това е морален императив за  действия, които биха довели до приключване на гражданската война в Сирия, и не подлежи на съмнение.

Очакванията са, че ударите ще направят Асад по-склонен на преговори, а неспособността на се пресекат тежките злоупотреби на Асад само засилват идеологическата привлекателност на такива групировки като „Ислямска държава”, независимо че тя търпи тактически провали на бойното поле.

Недоволните специално подчертават, че не желаят действия, които биха довели до военен сблъсък с другия голям заинтересован играч в конфликта – Русия.

От Държавния департамент отказват да коментират засега съдържанието на меморандума. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, цитиран от „Ройтерс”, че не е виждал позицията от американските дипломати.

Припомняме, в сряда Джон Кери обвини сирийските власти, че продължават своето настъпление към Алепо, независимо от намаляването на интензивността на бойните действия в цяла Сирия. „Русия трябва да разбере, че търпението на САЩ не е безгранично”, обяви Кери, имайки предвид поддръжката, която Москва оказва на Дамаск.

News.bg

https://news.bg/int-politics/amerikanski-diplomati-prizovavat-obama-da-nastapi-asad.html