Политика

Безобразие! Кунева прави училището зависимо от парите на „Америка за България“!

Безобразие! Кунева прави училището зависимо от парите на „Америка за България“!

куна768x432

При такива приятели врагове не ни трябват.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация „Америка за България“. Тя се срещна с Нанси Шилер, заместник-председател на Управителния съвет и действащ президент на организацията, са казва в официално съобщение на пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Срещата се е провела в сградата на образователното ведомство.

Учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото. Затова те са мой приоритет и искам да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии, заяви министърът.

Министърът посочи като голям проблем пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години. Според Меглена Кунева трябва да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация, като по този начин ще се подобри качеството на образованието.

„Америка за България“ е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години, съобщи Нанси Шилер. Работят със 783 училища в 260 града и са достигнали до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори. Фондацията си партнира с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са 125 образователни проекта и програми.

Меглена Кунева и Нанси Шилер се разбраха да засилят сътрудничеството си в сектора.

На запитване на „Труд“ от МОН обясниха, че поисканата помощ от фондацията е за обучения на учители по различни програми на организацията. Не ставало въпрос за отпускане на парични средства. Министър Кунева целяла да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, така че да получат допълнителни квалификации. Освен това под особено внимание щели да бъдат взети и младите преподаватели. Целта била те да бъдат насърчени да останат в професията.

 Според Закона за държавния бюджет за 2016 година, сектор „Образование“ получава 3,1 млрд. лева за годината. Отделно Министерство на образованието разполага и европейски пари чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Общият й бюджет за периода 2014-2020 година възлиза на 1.34 млрд. лв. (европейско и национално финансиране). Това е програмата, по която могат да кандидатстват институти на Българската академия на науките и Селскостопанската академия, висши училища, детски градини, училища, общини, неправителствени организации и звена към МОН.

 Въпреки милиардите обаче, образователният министър си е позволила да поиска „помощ“ от прословутата американска фондация, прочула се с финансирането на протестъри.

 По време на срещата между Нанси Шилер и Меглена Кунева в образователното министерство, с типичния си брюкселски изказ вицепремиерката настоява за „помощ“, изразяваща се във финансова подкрепа за преквалификацията на част от българските учители.

 Тази година НПО-ото на САЩ отпусна 2,6 млн. лв. уж в подкрепа на българските училища. Парите обаче се разпределят чрез близкия до протестърите „Център за образователни инициaтиви“, чийто програмен директор на неуспелият учител Емил Джасим. Той е бивш преподавател в НГДЕК и отстранен от работа заради налагането на странни тези и разбирания за ключови моменти от българската история. Джасим е известен с отричането на клането в Батак, както и с репликата: ,,Вие българите трябва да свикнете че сте просто един от многото етноси, които живеят тук“.

 Публикуваме част от култовите „открития“ на Емил Джасим в интервю за сайта „Интервюто“, за да стане ясно защо е скандално Меглена Кунева да иска „помощ“ от Америка за България“ и дали намесата на фондацията в образователната ни система няма да нанесе непоправими вреди: “Обесването на Васил Левски“ на Ботев е със сигурност издадено повече от две години след смъртта на Левски в края на 1875 година, когато така нареченото Старозагорско въстание, в което участват 16 души цифром и словом, се проваля.“

От същото интервю научаваме и че: ,,Българите преди 1944 година, дори в 19 век по време на турската власт, са супер инициативни.  Но който е бил инициативен и в добри отношения с турската власт, е можел да има един пазар от Дунава до Йемен.“

Джасим твърди, че османската власт е правила всичко за благоденствието на българите, дори им е осигурявала огромен пазар: ,,Защото статистически, ако видим как се развива Априлското въстание, то се случва от една шепа хора, останалите са си траели, една част ги  е било страх, разбирам ги, други са имали интереси, и тях ги разбирам“.

,,Историкът“ Емил Джасим нарича в същото това интервю зверството в Батак-хуманитарна катастрофа причинена от, забележете, ,,прекомерна сила“ приложена от турската войска.

ОТ ФОРУМА:

По-голям виц не бях чел. Мигрена, ще оправи образованието, както оправи АЕЦ-а

Имаме инфо, че 80% от паретата, измолени по унизителния начин, се крадат…Спрете да ни излагате пред света паразити. Като сте некадарни и не можете сами да изкарате и да повдигнете икономика, образование, култура, сел. стопанство махайте се..

До какво падение достигнахме с тея “демихрати“от последните 26 г:) Да искаме от хамерика, където населението е доста необразовано меко казано, пари да се образоваме:))) хахахаха Това само едни некадарни, мързеливи отрепани могат да направят. Комсомолска секретарка кунева (тотална подложка на два режима) да се изхвърли и то веднага…какво още прави в разните му ‘управления“последните 26 г. години на разруха и морална/физическа деградация за България. Америка за България вън от България…кунева вън от България..

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Skandal–Kuneva-poiska-ot–Amerika-za-Balgariya–pari-za-obrazovanieto-ni/106571/2/45

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024