Европа

Времена и ценности! Негри в зоологическата градина в Париж през 1907г.!(СНИМКИ)

Времена и ценности! Негри в зоологическата градина в Париж през 1907г.!(СНИМКИ)

негри4-1-576x445

През 1907 г. в Париж, се провежда грандиозна изложба за постиженията на колониалната икономика. Като експонати били доведени и изложени  в зоопарка  негри, папуаси, пигмей и бушмени. В тази епоха, затварянето на представители на “примитивните народи” в зоологическите градини билo обичайна практика в Европа чак до края на 1930 година. Дори в наши дни съществ    ува зоологическа градина с черни на Андаманските острови.

негри

Зоопаркът с чернокожите в Париж е посетен от 1 милионзрители. Френското правителство докарва от Африка 300 негри и ги затваря в обстановка наподобяваща родните им домове. От тях за една година от заболявания (най-вече от студ) са починали 27 души.

57

Френските ученици имали специални научни посещения в зоопарка за да сеуверят с очите си в различията на расите. Учените експериментирали върху аклиматизацията на черните и капацитета им да привикнат към северния климат. Лингвисти и антрополози пишели докторати на базата на обстойни изследвания на поведенческите им реакции и племенни ритуали. Трябва да отбележим, че по-голямата част от учените, поради високата цена, не можели да си позволи в началото на ХХ век пътуване до Африка.

За да се избегнат спек8улации, френското правителство дебело подчертавало, че чернокожите са добре нахранени и към тях се отнасят с необходимото уважение.

Западните учени споменават, че зоологическите градини с чернокожите изчезват  в края на 1920 – началото на 1930 г. и причина за това е пробуждането на хуманизмa в белите страни. Друга по-достоверна причина е започването на икономическата криза довела до Великата депресия. Хората останали без пари и спрели да посещават човешките зверилници. Последни изчезват изложенията в най-богатите по това време страни – Швейцария и Швеция.

Днес, парижката зоологическа градина, където са държали негрите, е в развалини. Сградите са унищожени и районът е обрасъл с гора. Неотдавна кметството реши да отпусне 6.5 милиона евро за неговото възстановяване като парк.

негри

 

1

 

/http://www.extremecentrepoint.com

Български журнал

Начало

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024